Actievoerders overhandigen petitie tegen stroomkabel Schier in Den Haag

Thom Verheul (l) overhandigt de petitie aan PvdA-Kamerlid Joris Thijssen
Thom Verheul (l) overhandigt de petitie aan PvdA-Kamerlid Joris Thijssen © Werkgroep Vrije Horizon Schiermonnikoog
Een groep actievoerders van Schiermonnikoog is dinsdag naar Den Haag afgereisd om een petitie tegen stroomkabels door het eiland aan te bieden aan de Tweede Kamer.
De aanleg van deze ondergrondse stroomkabel is nodig om stroom vanaf een windmolenpark in de Noordzee naar de Eemshaven te transporteren. De kabel wordt onder het eiland doorgetrokken en daarmee door natuurgebied Balg en daar zijn eilanders en natuurorganisaties tegen.
De actievoerders willen de aanleg voorkomen.
De 950 inwoners van Schiermonnikoog voelen zich gesteund door de vele ondertekenaars
Thom Verheul van de werkgroep Vrije Horizon Schiermonnikoog

Petitie is 34.500 keer getekend

De petitie wordt aangeboden door onder andere de werkgroep Vrije Horizon Schiermonnikoog, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging. Er waren zo'n dertig actievoerders naar Den Haag afgereisd. Maar ook andere omwonenden en waddenliefhebbers staan achter de petitie. Die is door meer dan 34.500 mensen getekend.
'Dat is een mooie oogst en een prachtig resultaat. Het geeft wel aan dat er geen draagvlak voor dit plan is. Ook in politiek Den Haag leeft het en wij hopen dat de Kamer de minister oproept om niet door te gaan met deze kabelroute', zegt Thom Verheul van de werkgroep Vrije Horizon Schiermonnikoog. 'De 950 inwoners van Schiermonnikoog voelen zich gesteund door de vele ondertekenaars.'

Kabel gaat ook door Groningse landerijen

De petitie is op het Hofplein in ontvangst genomen door een aantal Tweede Kamerleden. Zeker zeven partijen waren geïnteresseerd, aldus de initiatiefnemers van de petitie. 'De Tweede Kamerleden hebben aandachtig naar onze standpunten geluisterd', zegt Verheul.
'Ook was Kamerlid Caroline van der Plas aanwezig en zij heeft goed geluisterd naar het argument van de boeren die er ook bij waren. Die zijn bang voor verzilting van hun grond', vertelt Verheul. Een deel van de route gaat namelijk ook door Groningse landerijen voordat die de Waddenzee oversteekt richting Schier.
Verheul vindt het lovenswaardig dat natuurorganisaties, de lokale politiek, inwoners en boeren gelijk optrekken in de strijd tegen de aanleg van deze stroomkabel.