Gehandicaptenparkeerkaart duurst in Midden-Groningen (en gratis in Stadskanaal)

Een rolstoeler maakt gebruik van een gehandicaptenparkeerplaats
Een rolstoeler maakt gebruik van een gehandicaptenparkeerplaats © Media Perspectives
Een gehandicaptenparkeerkaart kan uitkomst bieden voor mensen met een lichamelijke beperking. Als je daar liever niet teveel voor betaalt, kun je het beste in Stadskanaal wonen en niet in Midden-Groningen.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ), dat de afgelopen weken uitzocht wat een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) per gemeente kost. En dat leverde de nodige verschillen op.
In Midden-Groningen betaal je per vijf jaar 171,57 euro voor een GPK, zocht SvdJ uit. Daarmee is die gemeente veruit het duurst als je zo'n parkeerkaart aanschaft. Ook Het Hogeland staat met 153,70 euro hoog in de lijst. In de gemeente Groningen tel je 113,20 euro neer voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Dicht bij voorzieningen parkeren

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen minder validen gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen, zodat ze dicht bij de ingang van bijvoorbeeld van de supermarkt kunnen parkeren.
In Stadskanaal kunnen mensen met een lichamelijke beperking gratis een GPK aanvragen. Daarmee is dat de enige gemeente in de provincie Groningen die geen kosten voor de parkeerkaart rekent. Ook in Westerwolde is de GPK met vijftig euro nog relatief goedkoop.

Gemiddelde prijs

In Groningen is de gemiddelde prijs van een gehandicaptenparkeerkaart 100,45 euro. Dit tegenover de landelijke prijs van 105,35 euro.