Gemeente 'verrast' door deelscootertruc en zoekt uit hoe te handhaven

Het stuur van een deelscooter
Het stuur van een deelscooter © Erik Hogeboom/ RTV Noord
De gemeente Groningen hoorde dinsdagochtend over de truc die deelscooterverhuurder GO Sharing vanaf 1 juli gebruikt. De lichtgroene scooters zijn dan niet meer vanaf de openbare weg te huur, maar vanaf eigen parkeerlocaties. Op die manier omzeilt het bedrijf een vergunningsplicht.
De gemeente zegt bij monde van woordvoerder Natascha van 't Hooft 'verrast' te zijn over het blijven van GO. 'We hebben niet voor niets vergunningen verleend aan de aanbieders Felyx en Check', zegt ze. 'Het kan dan niet zo zijn dat GO Sharing daarnaast ook op allerlei plekken opduikt'.

Strikt handhaven, maar hoe?

En dus zei de gemeente dinsdagochtend meteen 'strikt te gaan handhaven'. 'Dat zijn we ook verplicht tegenover Felyx en Check', zegt Van 't Hooft. 'Die hebben een goed voorstel ingediend. Het zou heel raar zijn als we dan de andere kant opkijken.'
Die handhaving moet plaatsvinden als scooters van GO toch op de openbare weg staan. 'Het stallen van een scooter in de openbare ruimte is strafbaar als het een deelscooter is. Dat staat in de APV', klinkt het vanuit het stadhuis.
De huurders hoeven zich daarover geen zorgen te maken, GO Sharing wel. 'Zij zijn immers de verhuurder.'
Maar hoe er gehandhaafd wordt en wat de gemeente precies kan doen, blijft voorlopig een grote vraag. 'Voor zover wij weten is Groningen de eerste stad waar deze situatie zich voordoet. We zijn daarom juridisch aan het uitzoeken hoe het precies zit.' Daarvoor heeft de gemeente ruim twee weken de tijd: 'Tot 1 juli mogen de scooters er staan, daarna niet meer', zegt Van 't Hooft.

'Weinig aantrekkelijk'

Concurrenten Felyx en Check reageren intussen koeltjes op de aankondiging van de extra speler op de deelscootermarkt. Hoewel GO de prijzen vanaf 1 juli bijna halveert, denkt Felyx een betere dienst te bieden: 'Met ons kunnen gebruikers overal in Groningen en verder rijden.'
De Felyx-woordvoerder denkt dat de GO-scooters na 1 juli 'weinig aantrekkelijk zijn voor gebruikers', omdat de scooters alleen op 'een aantal zeer beperkte plekken staan'. Juridische stappen zet het bedrijf dan ook niet: 'Ons product is simpelweg beter', klinkt het.

Check 'lanceert' scooters in juli

De andere aanbieder Check verwacht in Groningen geen last te krijgen van de concurrentie. Het bedrijf heeft eigenlijk sinds 1 mei al een vergunning, maar kon niet op tijd nieuwe scooters bestellen voor Groningen. 'We gaan er alles aan doen om in juli te lanceren', zegt een woordvoerder nu.
'Feit is dat deelmobiliteit nog in de kinderschoenen staat en we juist moeten samenwerken om de markt verder te vergroten. Hoe groter het aanbod, hoe groter de vraag', zegt het voor Groningen nieuwe bedrijf.

600 deelscooters

Dat aanbod groeit flink door de aankondiging van GO. Zodra Check haar scooters naar Groningen heeft gebracht, rijden er 600 deelscooters rond in Groningen. Felyx en Check hebben elk een vergunning voor het verhuren van 200 scooters vanuit de openbare ruimte. GO zegt ook 200 scooters te gaan verhuren, vanaf eigen terreinen dus.