Bril op en terug naar Klooster Ter Apel in 1520: 'Ik zit buiten en het is mooi weer'

Museumdirecteur Margriet van Klinken met de 'VR-bril'
Museumdirecteur Margriet van Klinken met de 'VR-bril' © Martijn Klungel/RTV Noord
Hoe zag het klooster van Ter Apel eruit in 1520? Ruim een jaar is een groep experts bezig geweest om die vraag te beantwoorden. Vanaf donderdag is het antwoord te zien en te beleven in Museum Klooster Ter Apel.
'Ik ben superblij dat we weer open zijn en ook nog eens met zo'n geweldig programma', zegt een stralende museumdirecteur, Margriet van Klinken.
Samen met haar team is ze deze week nog bezig met de laatste voorbereidingen. 'We plaatsen nog wat ventilatoren bij de speciale brillen', vertelt ze. 'Ook zijn we nog bezig met een tentoonstelling waarin duidelijk wordt wat we allemaal gedaan hebben'.
Oud klooster in nieuw jasje

Klooster Ter Apel was vroeger groter en had een extra gebouw

Oude tekeningen, vergelijkbare gebouwen en een handjevol experts waren nodig om een digitale reconstructie van het klooster in 1520 te maken. Wat opvalt: Het kloostergebouw wat er nu nog staat was vroeger veel groter.
Ook stond er zelfs een apart gebouw bij: het zogeheten poortgebouw.
Het poortgebouw met op de achtergrond het klooster
Het poortgebouw met op de achtergrond het klooster © Jules Media

Een speelfilm, spel en verhalen over het kloosterleven

Het model vormt de basis voor een educatieve speelfilm, een spel in een 'virtuele wereld' waar je een speciale bril voor nodig hebt en drie andere verhalen die je in het kloostermuseum kan bekijken.
Ook is er een speciale app waarmee je rondom het kloostergebouw kan lopen en kan zien hoe het er 500 jaar geleden uit zag.

Museumdirecteur met bril op: 'Ik zit buiten en het is mooi weer'

Donderdag wordt het nieuwe programma geopend en kunnen bezoekers ook even terug in de tijd. 'Wij zijn er helemaal klaar voor', zegt Van Klinken. 'Alle brillen, waarmee je even uit de realiteit kan ontsnappen, zijn geïnstalleerd'.
De directeur heeft ze zelf ook al getest en beschrijft wat ze ziet: 'Ik zit buiten en het is mooi weer', aldus de museumdirecteur, zittend op een stoel in een ruimte van het klooster.
De bedoeling is ook dat je dingen leert over het kloosterleven van 500 jaar geleden. 'Je leert hier heel veel', zegt Van Klinken. 'Veel over de zelfvoorzienendheid van de kruisheren (bewoners van het klooster red.). En waar het uiteindelijk om draait is de liefde.'