Scheepvaartmuseum zoekt onder nieuwe naam samenwerking met Ommeland

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat in Groningen
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat in Groningen © ANP
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, dat in de toekomst Museum aan de A gaat heten, gaat intensiever samenwerken met musea in de Ommelanden. De provincie Groningen stimuleert dat proces met een subsidie van een ton.
‘Het is ook voor ons nog een beetje de vraag hoe het eruit gaat zien’, zegt museumdirecteur Heidi Renkema.
‘We gaan het de musea buiten de stad ook vragen, maar we gaan in elk geval naar ze doorverwijzen, want om de hele geschiedenis van Groningen te begrijpen moeten museumbezoekers ook in andere musea kijken. Een museumbezoek moet het begin van een ontdekkingsreis zijn voor toeristen in de hele provincie.’

Op de schop

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum ondergaat zelf ook een metamorfose. De rol van de scheepvaart in de Groninger samenleving verandert, de interesse in scheepvaart neemt af, vandaar dat er is gekozen voor een museum met een nieuwe naam: Museum aan de A.
We bestaan 90 jaar: dat is best oud voor een museum
Heidi Renkema - directeur Noordelijk Scheepvaartmuseum
De scheepvaart krijgt een plek in de collectie, maar het museum gaat kiezen voor een breder aanbod. Er komt een nieuw activiteitenprogramma en er wordt ingezet op meer lesprogramma’s.

Op leeftijd

‘We bestaan 90 jaar: dat is best oud voor een museum. We zijn ooit begonnen in het Goudkantoor. Om nu na 90 jaar afscheid te nemen van het Scheepvaartmuseum is best wel zwaar, maar we willen deze periode met een mooie tentoonstelling, ‘Ode’ genaamd, afsluiten.’
In het nieuwe Museum aan de A wordt onder meer gekozen voor tentoonstellingen die aansluiten op het maatschappelijk debat. Het museum werkt samen met Groninger Museum aan een tentoonstelling over het slavernijverleden van Groningen. Daar speelde de scheepvaart ook een rol in.

Rol in de geschiedenis

Het museum stelde ook aan andere partnerorganisaties de vraag: welke rol had Groningen in het slavernijverleden? 'Dat is een grotere rol dan veel mensen denken', zegt Renkema.
Tekst gaat verder onder foto:
Een object in het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Een object in het Noordelijk Scheepvaartmuseum © ANP
'Dat heeft ook met het scheepvaartverleden te maken. Tot slaaf gemaakte mensen moesten met deze schepen reizen, ook werden de schepen gebruikt voor voedsel over zee te vervoeren. We gaan kijken welke voorwerpen uit de collectie van het Scheepvaartmuseum aan die geschiedenis herinneren.’