Schuiling zet wens voor meer cameratoezicht kracht bij: 'Kan van levensbelang zijn'

Een camera
Een camera © ANP
Burgemeester Schuiling van Groningen zet zijn wens voor de komst van extra camera's in de binnenstad van Groningen kracht bij. In een brief aan de gemeenteraad noemt hij het 'een veelgebruikt en effectief instrument'.
De camera's zouden wat Schuiling betreft vooral aan moeten staan wanneer er 'grote drukte' is of als er 'bijzondere omstandigheden' zijn, zoals bij demonstraties en evenementen. Dat wordt 'flexibel cameratoezicht' genoemd.

In gesprek met experts

De burgemeester deed een jaar geleden al zijn beklag over het gebrek aan camera's in Groningen. Bij zijn wens op uitbreiding vindt hij echter consequent een terughoudende gemeenteraad tegenover zich.
Die raad beslist of er een uitbreiding van het aantal camera's komt. Schuiling wil nu met raadsleden in gesprek 'om te onderzoeken onder welke omstandigheden en voorwaarden tijdelijke en flexibele inzet van camera's mogelijk en wenselijk is.'
De burgemeester stelt daarom een gesprek voor met privacy-deskundigen, veiligheidsexperts en deskundigen op het gebied van crowd control.

'Van levensbelang'

Zelf lijkt Schuiling eens te meer overtuigd van de meerwaarde van camera's. 'Er kan snel een goed overzicht worden gegeven van drukke en complexe situaties waardoor bezoekersstromen eerder en veel beter begeleid kunnen worden', stelt hij bijvoorbeeld.
'Ze kunnen daarom van zeer grote waarde zijn om een evenement of demonstratie veilig en ordentelijk te laten verlopen. Ook kunnen ze helpen om hulpdiensten sneller naar de juiste plek te sturen. Dat levert tijdswinst op en kan de veiligheid vergroten. Dit kan letterlijk van levensbelang zijn.'