Noordbroek wikt en weegt: een zonnepark in ruil voor langgekoesterde wens?

Bewoners van Noordbroek worden bijgepraat over de plannen voor een zonnepark en de bijbehorende tegenprestatie
Bewoners van Noordbroek worden bijgepraat over de plannen voor een zonnepark en de bijbehorende tegenprestatie © Jeroen Willems/RTV Noord
Zijn de inwoners van Noordbroek te porren voor een zonnepark naast het dorp, als ze er een rondweg voor terugkrijgen? De bewoners worden deze en volgende week bijgepraat over de plannen van de Broukster Energie Coöperatie (BrEneCo) en het Groningse bedrijf Solarfields.
Een zonnepark van 73,5 hectare groot aan de oostkant van het dorp, vlak langs de N33. Dat is het plan dat Solarfields en BrEneCo hebben bedacht. Als de inwoners van Noordbroek akkoord gaan, krijgen ze er drie miljoen euro voor terug om een weg aan te leggen om het zware vracht- en landbouwverkeer buiten het dorp te houden. Het verkeer zorgt volgens omwonenden al jaren voor onveilige situaties, trillingen en geluidsoverlast.

'Now or never'

Peter Mostert van BrEneCo denkt dat dit het moment is voor het dorp het moment om hier wat aan te doen. De plannen zijn doorgesproken met de gemeente Midden-Groningen en die gaat akkoord als er uit het dorp een gezamenlijk gedragen voorstel komt voor de weg.
'De gemeente heeft geen geld om zelf wat te doen aan de verkeersproblemen. Dit is een kans. Het is 'now or never', want anders komen we weer onderaan de stapel', zegt Mostert.
De hoofdstraat in Noordbroek waar veel zwaar verkeer doorheen komt
De hoofdstraat in Noordbroek waar veel zwaar verkeer doorheen komt © RTV Noord \ Jeroen Willems

'Dit is omkoping'

Tijdens de eerste informatieavond woensdagavond in MFC De Noordsuythoeve toonden bewoners zich kritisch. Waarom deze koppeling? En waarom geen vier, in plaats van drie miljoen euro? En hoe komt die weg precies te liggen? Het is een kleine greep uit de vragen van uit de zaal.
Als er echt een grote groep tegen is dan houdt het gewoon op
Peter Mostert - BrEneCo
Een aantal bewoners hamert op het feit dat er weer een zonneweide in de buurt komt van het dorp. 'We hebben hier al die windmolens en als je hier rondrijdt is het een zee van glas. Een spons is eens vol', aldus één van de bewoners. 'Dit is gewoon omkoping. We krijgen een weg, maar dan wel met zo'n groot zonnepark erbij', vult een ander aan.

Draagvlak?

BrEneCo en Solarfields gebruiken de avonden om de bevolking te informeren over de plannen, maar ze willen ook gelijk weten of de bevolking door wil met de koppeling van een zonnepark met een weg. 'Het is heel lastig om te kijken of er genoeg draagvlak is, maar deze avonden helpen daar wel bij. Als er echt een grote groep tegen is dan houdt het gewoon op. Net zo gemakkelijk', zegt Mostert van BrEneCo.
De gemeente Midden-Groningen denkt er net zo over. Wethouder Jaap Borg heeft het over een win-win situatie als de plannen doorgaan, maar ziet het alleen gebeuren als het dorp er ook achterstaat. 'Draagvlak is altijd lastig om te meten, maar we gaan ons goed laten informeren en we zullen onze voelsprieten in de gemeenschap hun werk laten doen', zegt Borg.

Breed gedragen oplossing

Door BrEneCo en de Dorps Advies Raad (DAR) ingestelde werkgroep werkt nu aan een voorstel om de verkeersproblemen in kaart te krijgen en komt met een breed gedragen oplossing. In de werkgroep zitten onder meer bewoners van de Hoofdstraat, ondernemers, agrariërs en grondeigenaren. Volgende maand wordt het voorstel gepresenteerd en zijn er ook weer gesprekken met de gemeente Midden-Groningen.