Museum Møhlmann krijgt Fransema-kabinet in bruikleen: ‘Zijn leven bestond uit boeken en alcohol’

Museum eigenaar Rob Møhlman en wethouder Meindert Joostens bij het Fransema-kabinet
Museum eigenaar Rob Møhlman en wethouder Meindert Joostens bij het Fransema-kabinet © Leonie Kort
‘Fransema had een enorme verzameldrang, hij verzamelde boeken over de provincie Groningen. Fransema was een belangrijk man als het gaat om het doorgeven van de cultuur’, zegt Rob Møhlmann, eigenaar van Museum Møhlmann in Appingedam.
Woensdagmiddag vond de officiële overdracht van de collectie van Fransema plaats, zo’n 4500 werken. De collectie van de alcoholverslaafde verzamelaar bestaat uit boeken en documenten over de provincie Groningen. Van zeldzame werken, tot studenten almanakken van de RUG en reisgidsen van de provincie en stad Groningen. Ook na zijn overlijden in 1928 wordt zijn kunstcollectie doorgegeven.

Krenten uit de pap

‘Als je ze allemaal naast elkaar in een boekenkast zet, dan kom je op zo’n 84 meter stelling uit’, grapt Møhlmann. Ondanks de enorme ruimte die de collectie nodig heeft, vond Møhlmann dat alle werken als één geheel bij elkaar moesten blijven.
‘Andere instanties wilden de collectie wel overnemen, maar dan zouden ze alleen de krenten uit de pap bewaren. De meest bijzondere exemplaren dus. Wat betekent dat de rest zou verdwijnen. Dat wilde ik niet’, vertelt de museum eigenaar.

‘Het is een passie’

Møhlmann vergelijkt zichzelf niet met Fransema, maar hij kan zich wel in zijn verzameldrang vinden. ‘Ik ben van kleins af aan al gek op boeken. Als puber had ik al drieduizend stripboeken, dat is nu uitgebreid met een collectie van ruim vierduizend kunstwerken. Het is echt een passie’, vertelt hij.
Het Møhlman Museum in Appingedam
Het Møhlman Museum in Appingedam © Leonie Kort
Volgens Møhlmann gaat er dan ook niks boven een handgeschreven boek. ‘Je ruikt het papier, kunt de print van de letters zien en het heeft een eigen charme. Het is jammer dat die charme te weinig wordt opgemerkt.’
Vandaar ook dat hij het Fransema-kabinet in huis heeft gehaald. ‘Het is een verrijking van het museum. Ik hoop dat het een nieuwe weg vindt naar de volgende generaties’, besluit Møhlmann trots.