Raad Westerkwartier enthousiast over zonnepark bij Oostwold

Een zonnepark ter illustratie
Een zonnepark ter illustratie © RTV Noord
De aanleg van een zonnepark bij Oostwold in het Westerkwartier is woensdagavond een stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad stemt unaniem in met het plan om op de voormalige vuilstort bij het dorp een zonnepark toe te staan van 1,6 hectare.
Met de opgewekte stroom kunnen meer dan 800 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Het park wordt volledig eigendom van de Energie Coöperatie Oostwold (ECO) en ook de opbrengst gaat naar de coöperatie. Het beheer en het onderhoud komen eveneens voor rekening van ECO.
Alle negen fracties in de raad spraken hun waardering uit voor het plan: ‘Van onderop, voor en door het dorp, een bewonersinitiatief zoals je dat graag ziet. We omarmen dit plan van harte.’

Panelen op voormalige vuilstort

Het zonnepark wordt aangelegd op een terrein buiten het dorp, pal naast de snelweg A7. Het betreft een voormalige vuilstort die tot in de jaren tachtig werd gebruikt. Na de sluiting van de stort is het gebied afgedekt met een laag grond. De natuur kon er vrij zijn gang gaan en zo raakte het overwoekerd met bomen en struiken.
Omdat het om een vervuild gebied gaat, kunnen er geen andere activiteiten zoals landbouw plaatsvinden. Volgens de gemeente Westerkwartier heeft het terrein een lage natuurwaarde.
In het plan van ECO blijft het terrein omzoomd door bomen en struiken, waardoor het zonnepark zowel vanaf de A7 als vanaf de dorpskant niet te zien is.