Verdachten drugslab Ter Apel mogelijk ook vervolgd voor vervuilen grond

Deze vaten werden aangetroffen in Ter Apel
Deze vaten werden aangetroffen in Ter Apel © Politie.nl
De drie verdachten die op 12 maart in Ter Apel zijn opgepakt in een werkend drugslab, worden mogelijk ook vervolgd voor het vervuilen van de grond rond de boerderij aan de Westerstraat. Dit bleek donderdag tijdens een pro-formazitting, een inleidende zitting voor de inhoudelijke behandeling later dit jaar.
De mannen uit Vaassen (48) en Hoek van Holland (19 en 34 jaar) wordt verweten, dat zij in de periode van januari tot maart van dit jaar speed vervaardigden en betrokken waren bij een drugslijn.

Zuren en soda

Naast de geproduceerde drugs vonden de agenten ook nog eens 26.000 liter aan allerlei zuren en 85 kilo soda, die voor de productie nodig waren. De milieupolitie onderzoekt momenteel de vervuilde grond. Afhankelijk van dat rapport beslist het Openbaar Ministerie of de mannen ook hiervoor bestraft moeten worden.
De 34-jarige man uit Hoek van Holland wijst de oudste aan als de leidinggevende van de drugslab. Die ontkent op zijn beurt en zwijgt in alle talen. Zijn advocaat noemde die beschuldiging ongefundeerd en vroeg de rechtbank de man naar huis te sturen waar hij hard nodig zou zijn.

Oudste mannen niet vrij

De rechter vindt de persoonlijke belangen niet opwegen tegen de ernst van de feiten. De oudste mannen blijven vastzitten tot de volgende zitting. De 19-jarige was eerder al naar huis gestuurd.