Jonge Stadjer bestraft voor bedreigen Wilders: '27 kogels door jouw lichaam'

PVV-leider Geert Wilders
PVV-leider Geert Wilders © Bart Maat/ANP
Een achttienjarige Groninger moet een leerstraf van 35 uur volgen omdat hij via sociale media PVV-voorman Geert Wilders heeft bedreigd. Als waarschuwing is hem een maand voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. De man kreeg de straf ook voor het beroven van twee jongens uit Meppel in Appingedam.
De Stadjer was 17 jaar oud toen hij in oktober van vorig jaar via Instagram de politicus berichtte: 'In sha allah gaan we 27 kogels door jouw lichaam heen schieten en zeven keer steken met een schroevendraaier in je knie, we nemen je mee naar een bezemkast of schuur.'

Kwalijk 'grapje'

'Dit was een grapje', zei de Groninger twee weken geleden tegen de rechter. Omdat hij nog minderjarig was toen dit gebeurde, werd zijn zaak achter gesloten deuren behandeld.
De rechter noemde de bedreiging kwalijk, omdat de politicus toch al regelmatig bedreigd wordt en dit serieus genomen kan worden.

Beroving in Appingedam

In april 2020 spraken de Stadjer en een vriend af met twee jongens uit Meppel. Via Telegram werd een ontmoeting afgesproken in Appingedam. Daar zou een (nep-)Vuittontas worden geruild tegen een jas.
De jongens uit Meppel werden bedreigd met een mes en moesten de tas afstaan, zonder dat zij iets terugkregen. Ook werd bij een van hen een zonnebril van het hoofd gegrist.

Niet bestraft voor schaarincident

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van een half jaar tegen de Stadjer geëist.
De officier van justitie vond ook bewezen dat de jongen een ander met een schaar verwondde. Maar daar heeft de rechter hem niet voor veroordeeld, omdat hij uit noodweer handelde.