Mijn verzameling: ‘Mijn vader was bang dat het een soort verslaving zou worden’

De pandemie zorgde ervoor dat Stella meer tijd op haar kamer doorbracht. Ze ging anders kijken naar haar kamer en wilde het anders. Haar kamer moest worden opleukt.
In de serie ‘Verzamelaars in beeld’ komt elke dag een verzamelaar aan het woord met zijn/haar verzameling.
Het is door de hitte buiten zo'n 30 graden op de zolderkamer van Stella Mulder uit Groningen, maar de planten lijken het nog goed te doen. Stella verzamelt ze sinds de coronapandemie en ze staan allemaal op haar kamer van 15 vierkante meter.

Een beetje opleuken

Stella werkte in de horeca en kwam thuis te zitten: ‘Ik vond het maar saai en wilde mijn kamer een beetje opleuken.’ Bij een beetje opleuken is het niet gebleven. ‘Er kwam een plantje bij, nog één en nog één. Inmiddels heb ik ruim 120 planten, hoeveel precies weet ik niet. Soms gaat er een plantje dood en dan koop ik weer een nieuwe.’
Er blijft altijd ruimte voor een nieuwe plant
Stella Mulder verzamelt sinds de coronapandemie planten
Mensen in haar omgeving weten inmiddels ook van haar verzameling af, ze vinden het allemaal leuk en sommigen verzamelen zelfs mee: ‘Van vrienden krijg ik regelmatig een plant cadeau.’ Haar vader maakte zich in het begin wel zorgen, er kwam regelmatig een nieuwe plant binnen met de post. ‘Hij was bang dat het een soort verslaving zou worden.’ Daar is ze zelf overigens niet bang voor.

Kosten noch moeite

Per week is Stella gemiddeld zo’n 3 á 4 uur kwijt aan de verzorging van de planten. ‘In de lente ben ik de meeste tijd kwijt, dan moeten alle planten worden verpot.’ Kosten noch moeite zijn gespaard: ‘In totaal ben ik er tegen de €3000 aan kwijt, verspreid over twee jaar.’
Dat geld zit ‘m in de planten, maar ook in de potten. ‘Ik heb wel een paar bijzondere planten van €130: de philodendron gloriosum en philodendron pastazanum. Ik haal de potten meestal bij de bouwmarkt, dat zijn dan vaak simpele plastic potten. Maar mooie sierpotten kunnen snel in prijs oplopen, al helemaal als je een grote potmaat wil. Dan betaal je ook al gauw €20 per pot.’ Toch kan ze er geen genoeg van krijgen, er blijft altijd wel ruimte over voor een nieuwe plant. ‘En anders maak ik wel ruimte,’ lacht ze.