Nabestaanden vermoorde vrouw willen klacht indienen bij Lentis

Hulpdiensten bij het steekincident afgelopen oktober in Grijpskerk
Hulpdiensten bij het steekincident afgelopen oktober in Grijpskerk © ProNews
Nabestaanden van een door haar zoon vermoorde vrouw in Grijpskerk vinden het onbegrijpelijk dat GGZ-instelling Lentis niet ingegrepen heeft toen het steeds slechter ging met de zoon.
De man, de 37-jarige Johnny van den W., stak vorig jaar oktober tijdens een psychose zijn moeder dood. De familie van het slachtoffer vindt dat Lentis dat had kunnen voorkomen en dient een klacht in bij de zorginstelling. Lentis kan de klacht pas in behandeling nemen als Van den W. zelf met een handtekening toestemming geeft om zijn dossier te openen. RTV Noord heeft de klacht inmiddels ingezien.
Van den W. (37) heeft bij de politie en in de rechtszaal bekend dat hij zijn moeder heeft omgebracht. De inhoudelijke zitting vond plaats op 8 juni, de uitspraak is dinsdag. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tbs met dwangverpleging geëist en geen celstraf. Volgens de officier van justitie was Van den W. ontoerekeningsvatbaar vanwege zijn psychose toen hij zijn moeder twintig keer stak.

Onbegrijpelijk dat hij niet is opgenomen

De nabestaanden vinden het onbegrijpelijk dat Van den W. niet kon worden opgenomen in de periode voorafgaand aan de moord, terwijl hij overduidelijk psychotisch was en met een mes rondliep. Volgens de familie heeft hij een paar maanden voor de moord op zijn moeder bij zijn broer met een mes aan de deur gestaan.
Van den W. is dan al een tijd psychotisch en slikte zijn medicijnen niet meer. Hij worstelt al een groot deel van zijn leven met psychiatrische klachten.
Soms, vooral als hij zijn medicijnen tegen psychoses slikt, gaat het wat beter met hem. Hij woont in Zuidhorn en krijgt begeleiding van Lentis, zo blijkt tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Vier keer gemeld bij de politie

Voorafgaand aan de moord op zijn moeder meldt hij zich vier keer op het politiebureau in Zuidhorn. Het ging overduidelijk niet goed met hem: hij dacht dat mensen hem wilden vergiftigen en dat zijn computer gehackt was.
Volgens de familie heeft de politie het crisisteam van de GGZ al ingeschakeld toen Van den W. met een mes bij zijn broer voor de deur stond, maar waren er geen bedden beschikbaar. Een behandelaar van Van den W. zou de dag dat hij zijn moeder ombracht nog bij hem langsgaan. De familie zegt dat de betreffende behandelaar niet verschenen is.

Winkelend publiek in Zuidhorn liep ook gevaar

Niet alleen zijn moeder heeft gevaar gelopen, maar ook winkelend publiek in Zuidhorn en een paar jongens in de bus die hij gevolgd heeft met een mes. Van den W. was van plan om iemand neer te steken, omdat hij zich niet gehoord voelde.
‘In onze ogen heeft de GGZ gefaald’, sprak een van de nabestaanden vorige week in de rechtszaal tijdens de inhoudelijke behandeling van de moord. Ze nemen het de instelling kwalijk dat Van den W. een gevaar voor anderen en zichzelf geweest is, maar dat hij niet opgenomen is.

'Treurig en verwijtbaar'

De familie verwijt Lentis dat Van den W. zijn moeder om het leven heeft kunnen brengen. ‘Mijns inziens had de moord voorkomen kunnen worden wanneer jullie de juiste en adequate hulp hadden geboden. Treurig en verwijtbaar’, staat in de klacht.
Lentis is gevraagd om een reactie maar wil niet reageren.