Kabinet haalt Nederland versneld van het slot: 'Het is verantwoord'

Premie Rutte
Premie Rutte © ANP
Het kabinet gaat Nederland sneller dan gepland van het slot halen. Vanaf 26 juni is er bijvoorbeeld weer onbeperkt bezoek thuis mogelijk, en mogen ook restaurants weer tot 100 gasten ontvangen.
Het kabinet wilde die versoepelingen van de coronaregels aanvankelijk pas volgende maand (op 21 juli) laten ingaan.
'De verwachting op een mooie zomer komt gelukkig uit', verklaarde Rutte de versoepelingen. 'De druk op de zorg is verminderd. Er kan meer dan weer eerder dachten. Kijkend naar de cijfers is dat verantwoord.'

1,5 meter de allesbepalende norm

De anderhalvemetermaatregel wordt de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.

De belangrijkste versoepelingen op een rijtje:

- Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt.
- De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden, bijvoorbeeld in het personenvervoer, in het ov of op stations en luchthavens.
- Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Wel blijft ook op kantoor de anderhalvemetermaatregel gelden.
- Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht.
In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het museum, geldt een maximale capaciteit van één bezoeker per vijf vierkante meter. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.
- Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan.
- Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, maar dat moet wel anderhalve meter afstand kunnen houden.
- Op locaties en bij evenementen waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs.
- Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Er mag ook weer gezongen en geschreeuwd worden, net als spelen op blaasinstrumenten.
- Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

'Dit hebben we met z'n allen verdiend'

'Dit is een bijzonder moment', sprak premier Rutte. 'Want hoe vaak hebben we hier niet gestaan om te vertellen wat er niet kan? En nu staan we hier om te vertellen wat er wél kan. En dat hebben we met z'n allen verdiend. Door ons aan de maatregelen te houden, en door ons massaal te laten vaccineren. Maar: we zijn er bijna, maar nog niet helemaal.'