Aardbeving met kracht van 2.3 bij Stedum: 'Doodeng'

Een muur met aardbevingsschade (foto ter illustratie)
Een muur met aardbevingsschade (foto ter illustratie) © ANP
Bij Stedum is vannacht een aardbeving met een kracht van 2.3 op de schaal van Richter gemeten. Precies een week geleden was op bijna dezelfde plek ook al een aardbeving. Die beving van 12 juni bij Loppersum had een kracht van 2.0.
De beving vond volgens het KNMI om 3:03 uur plaats. Het KNMI gaf aanvankelijk Loppersum als epicentrum aan, maar corrigeerde dat een uur later naar Stedum. Bij RTV Noord kwamen kort na de beving ondanks het vroege tijdstip enkele tientallen meldingen binnen.

'Eng, schrok er wakker van'

'Eng, schrok er wakker van', zegt Evie uit Stedum. Diana de Vries, ook uit Stedum, schrijft: 'Ik werd wakker van gerommel en ineens ging mijn bed heen en weer. Doodeng!' Harde dreun en trilling', zegt Jolanda Oldenhuis uit Westeremden.
Je bereid je voor: hoe hard wordt ie deze keer?
Anita uit Loppersum
'Je hoorde zo'n bulderend geluid, net alsof er onweer aankwam', zegt Anita uit Loppersum. 'Maar het verschil tussen onweer en een beving heb ik nu wel in de gaten. Dan bereid je je voor: hoe hard wordt-ie deze keer? Toen was het boem - en dacht ik: deze is wel heftig.'
Meerdere mensen melden dat ze het huis voelden trillen. Petra van der Zee uit Loppersum bijvoorbeeld ook: 'Ik was wakker geworden en naar beneden gegaan om wat te drinken. Zat net op mijn stoel en krak, brrr, kippenvel en een paar tranen. Shit, aardbeving.'
Martin uit Loppersum zegt dat hij van aardbevingen eigenlijk nooit wakker word, 'maar van deze wel.'

Meeste meldingen dichtbij epicentrum

Waar bij veel Groningse bevingen de meldingen nogal eens verspreid van over de provincie komen, komen nu verreweg de meeste meldingen uit de directe omgeving van het epicentrum: Stedum, Loppersum en Westeremden.

Twee schokken

Het KNMI mat deze nacht overigens twee schokken bij Stedum. Drie kwartier vóór de schok van 2.3, werd om 2:15 uur ook al een schok gemeten. Deze had een kracht van 0.9 op de schaal van Richter.