Instellingen

Dit is nu het meest gewilde huis van de provincie

Nog nooit ontving makelaar Sjirk de Jong uit noordoost Groningen zo veel reacties op een woning als op de Hoofdweg 74 in Hellum.
Het lijkt met meer dan 500 aanvragen het meest gewilde huis van de provincie op dit moment.
Toegegeven: als je de foto's bekijkt, zie je jezelf er ook wel rondlopen. In het witte vrijstaande huisje met een lap grond eromheen zal je van de buren weinig last hebben en is er een overschot aan ruimte. Honderden mensen dachten hetzelfde en schreven zich sinds vorige week in voor de woning.

Overdonderd

Het oudste huisje van Hellum kwam vrijdagavond 11 juni op makelaarssite Funda te staan, waarna de volgende dag op zaterdagochtend al geen bezichtiging meer mogelijk was. Binnen no-time behoorde de woning tot de meest 'trending' kavels op de site.
In koeienletters staat nu bij de advertentie op Funda geschreven: 'NOG NOOIT ONTVINGEN WIJ ZOVEEL REACTIES OP 1 WONING... HELAAS MOETEN WE DAN OOK MEEDELEN DAT DE KIJKDAGEN VOL ZIJN', gevolgd door excuses over de wijze waarop de verkoop verloopt.
De woonkamer
De woonkamer © Makelaardij Brandsma | De Jong

Lachen of huilen om de belangstelling

Makelaar De Jong heeft de afgelopen dagen, zo rekent hij zelf, opgeteld 28 uur lang rondgelopen in het huis om iedereen rond te leiden. De makelaardij reserveerde twee volle dagen voor de bezichtigingen van het huis. De vijftig mensen die het snelst reageerden en aan het profiel voldeden werden uitgekozen.
Iedereen kwam opdagen bij de bezichtigingen
Sjirk de Jong - makelaar
'Ik zag dat iemand op Facebook zei: ik weet niet of ik moet lachen of huilen om de belangstelling. Dat dekt de lading wel goed. Het is natuurlijk belachelijk dat het hier op uitloopt, allemaal als gevolg van de oververhitte woningmarkt.'
Opmerkelijk is dat De Jong geen enkele afzegging had voor de bezichtigingen. 'Tegenwoordig wordt er veel op het laatst afgebeld, of komen mensen niet opdagen. Dat was nu niet het geval.'

Even gluren

De woningeigenaar was zelf ook volledig overdonderd door de belangstelling. Het huis ligt aan het einde van een doodlopend laantje, waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Maar sinds er een bord in de tuin staat, lopen mensen er af en aan het terrein op en staan ze te gluren bij het hek.
De mensen die ik rondleidde waren geen gelukszoekers
Sjirk de Jong - makelaar
Waarom de woning zo in trek is volgens De Jong? 'Het is echt een heel leuk object. De woning heeft enorm veel ruimte eromheen en het pand is binnenin opgeknapt.' De eigenaar maakte onlangs een aanbouw met daarin een woonkeuken, waar nog wel het een en ander aan moet gebeuren. Sommige plinten ontbreken en er moet nog flink gestuukt worden. 'Dat hebben we ook teruggebracht in de prijs (250.000 euro, red.)'. zegt hij.
De aangelegde open keuken
De aangelegde open keuken © Makelaardij Brandsma | De Jong
De vijftig uitverkorenen komen veelal uit de provincie. De woning trok slechts enkele Randstedelingen aan. ‘Ik heb een heel realistisch publiek rondgeleid. Het waren geen gelukszoekers. Het waren mensen die goed het evenwicht konden inschatten tussen wat ze kregen, en wat er nog moest gebeuren.’

Verwachting

Tot nu toe gaat de verkoop van 'Hoofdweg 74' tegen alle verwachtingen in. Slechts één keer maakte De Jong een vergelijkbare stormloop op een woning mee. 'Dat was toen ik een oude school in Tjuchem verkocht. Toen gingen we ver over de tweehonderd aanvragen. Maar wat nu gebeurt, overtreft alles.'
De woning in Hellum wordt naar verwachting woensdag verkocht. Belangstellenden hebben tot die dag om hun bod uit te brengen.