Instellingen

Macedonische restauranthouder is er klaar voor: 'Wij hebben niks te verliezen'

Bobi Mileski tussen zijn verzamelde shirtjes
Bobi Mileski tussen zijn verzamelde shirtjes © Robert Pastoor/RTV Noord

De in Stad wereldberoemde restauranthouder Bobi Mileski van Restaurant Macedonië is klaar voor de wedstrijd van vanavond. Noord-Macedonië treedt dan aan tegen Nederland, Mileski is van de partij.

De restauranthouder zal vanavond juichen als Noord-Macedonië scoort, maar kan ook leven met een winst van Nederland. 'Als het maar geen 7-0 wordt', zegt hij grappend.

Meerdere voetbalshirts

Mileski bestiert zijn restaurant in Groningen sinds 1981. Veel spelers uit Oost-Europa wisten de weg te vinden naar zijn restaurant. 'Matavz is mijn vriend en met Tadic heb ik eigenlijk elke week contact', zegt Bobi. In het restaurant hangen meerdere voetbalshirts en een foto van hem met rookmagiër en oud-FC'er Milko Djurovski: 'Hij betekent voor ons net zoveel als Robben voor Groningen betekent', zegt hij trots.

Met nog een extra kaart kan mijn vrouw ook nog mee
Bobi Mileski

Vandaag reist Mileski samen met een aantal vrienden af naar de Johan Cruijff Arena. Hij hoopt via de vader van middenvelder en Napoli-speler Eljif Elmas nog een aantal kaarten extra te bemachtigen: 'Dan kan mijn vrouw misschien ook mee', zegt hij lachend.

'5 ton voor Elmas'

Diezelfde Elmas kon volgens de excentrieke restauranthouder een aantal jaren geleden naar FC Groningen komen voor 5 ton. 'Dat geld had de FC toen niet en nu is hij 20 miljoen euro waard', zegt hij. De teleurstelling over de transfer die er nooit kwam is nog altijd van het gezicht van Bobi af te lezen.

De voetballers van Noord-Macedonië zijn voor het eerst vertegenwoordigd op een eindronde. De meest opvallende speler is de veteraan en spits Goran Pandev. Hij scoorde de eerste EK-goal voor zijn land, maar punten heeft het nog niet opgeleverd. De Macedoniërs staan met 0 punten stijf onderaan in de poule.

Van Macedonië naar Noord-Macedonië

Sinds 2019 heeft het land een naamsverandering ondergaan. Vanwege een politieke discussie met Griekenland is het land omgedoopt tot Noord-Macedonië. Griekenland drong tot die tijd al jarenlang aan om een nieuwe landsnaam aan te nemen, een provincie in Noord-Griekenland heet namelijk ook Macedonië. Mileski vindt die naamsverandering maar niks.

Noord-Macedonië bestaat niet en is een nepnaam
Bobi Mileski

'Natuurlijk niet. Noord-Macedonië bestaat niet en is een nepnaam. Mensen in het stadion scanderen Macedonië en zeggen dat Noord-Macedonië niet bestaat. Het is aan administratieve naam, dat besluit is gevallen buiten ons volk om.'

Hartstikke trots

Naamsverandering of niet, Mileski is hartstikke trots op de voetballers die uitkomen voor de voor hem hatelijke naam van Noord-Macedonië.

'Nederland is al geplaatst dus die zullen zonder spanning spelen. Macedonië heeft ook niks te verliezen. Ik denk dat het een hele mooie wedstrijd wordt met veel publiek en sfeer. Onze kleuren zijn rood en geel, dat lijkt wel wat op oranje. Onze vlag zal stralen op de tribune', zegt een eveneens stralende Mileski.