Goede raad: ‘Neem ook jezelf niet te serieus’

Jan Seton
Jan Seton © RTV Noord
Hij vervulde bijna alle rollen die er zijn in de raadszaal: hij was namens het CDA gemeenteraadslid, fractievoorzitter en wethouder in de stad Groningen. Onlangs is Jan Seton herbenoemd en begonnen aan zijn tweede termijn als burgemeester van Borger-Odoorn.
In de rubriek Goede Raad! wordt wekelijks een onderwerp of persoon belicht met een link naar de gemeentepolitiek. Vandaag: CDA-burgemeester Jan Seton.

Verkeersongelukken

Een verkeersdrama overschaduwt die herbenoeming. Op 30 mei veroorzaakte een inwoner van Dalen een vreselijk ongeluk op de N34 bij Borger. Vermoedelijk door roekeloos rijgedrag, zo blijkt uit een reconstructie van het Dagblad van het Noorden. De 24-jarige man kwam daarbij zelf om het leven. Ook een 69-jarige vrouw en een 72-jarige man uit Assen werden gedood. Een vierde slachtoffer was een 48-jarige man uit Gramsbergen. Vijf anderen raakten zwaargewond.
De burgemeester gaat meteen naar de plek van het ongeluk. Hij ziet de ravage, laat zich bijpraten door hulpverleners. Het is niet voor het eerst dat een verkeersongeluk zijn gemeenschap zwaar treft. In september 2019 laten twee jongens van V.V. Buinen, afkomstig uit Borger en Buinen, het leven bij een noodlottig ongeval in Stadskanaal. ‘We doen er als gemeente alles aan om de betrokkenen in deze bizarre omstandigheden te ondersteunen’, zei hij bij die gelegenheid.
Probeer niet alles te weten. Kies een paar punten waarop je niet te verslaan bent
Het advies dat Jan Seton geeft aan nieuwelingen in de politiek

Verbinder

De burgemeester als verbinder. Van alle rollen in de raadszaal ‘is het deze die me het best past’, luidt de conclusie na een half leven lang in de lokale politieke arena. Veel respect voor wat zijn maatje uit de Groninger gemeenteraad Anne Kuik tegenwoordig allemaal doet in de Tweede Kamer, maar hij zou het niet kunnen: 'Enkel het belang van het CDA benadrukken, zie ik mij niet doen'.
Aan carrièreplanning heeft hij nooit gedaan. Het onwaarschijnlijke gebeurde, want 'wie wordt nou wethouder in Groningen namens een partij met twee zetels?' Het was de bestuurscrisis rond de tram waardoor het CDA in het college belandde. Zo kwam Jan Seton aan de bestuurlijke ervaring, nodig om burgemeester te kunnen worden.
Zorg dat er altijd ruimte is voor een knipoog
Burgemeester Jan Seton

De goede raad van Seton

Een goede raad die hij graag geeft aan nieuwelingen in de politiek: 'Probeer niet alles te weten. Kies een paar punten waarop je niet te verslaan bent. En vooral: bekijk alles met een glimlach. Humor en zelfspot houden politiek draaglijk. Zorg dat er altijd ruimte is voor een knipoog'.
Ik probeer nog een standpunt los te peuteren over de huidige politieke crisis aan het Binnenhof, maar de burgemeester geeft geen krimp. Ventileert zijn mening desgevraagd in kleine partijkring, maar in het openbaar dient hij boven de partijen te staan. Burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn staat ook boven het CDA.