Omwonenden Boogplein Winsum stappen naar rechter

Het Boogplein met op de voorgrond het Jaagpad en het groen dat gaat verdwijnen
Het Boogplein met op de voorgrond het Jaagpad en het groen dat gaat verdwijnen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Een aantal omwonenden van het Boogplein in Winsum hebben besloten naar de rechter te stappen en bezwaar te maken tegen het nieuwbouwplan.
Het braakliggende terrein in het centrum van het dorp krijgt een andere invulling. Er komen appartementen en winkelruimte. Onlangs heeft de gemeenteraad het plan goedgekeurd. Maar een groep inwoners vinden dat het plan moeten worden aangepast want er verdwijnt volgens hen nu te veel groen zoals monumentale bomen.

Beschermd dorpsgezicht

'De nieuwe gebouwen sluiten niet aan bij de huidige bebouwing van het centrum in Winsum. Het beschermd dorpsgezicht wordt hierdoor aangetast', zegt Jannie Wicherts, bezwaarmaker van het eerste uur. Ook de verdwijning van het Jaagpad zoals deze nu is, is haar een doorn in het oog. Het schelpenpad langs het Winsumerdiep moet plaats maken voor bestrating.
Wicherts ziet nog genoeg aanknopingspunten om bij de Raad van State de plannen tegen te kunnen houden. Ze is niet tegen de ontwikkeling van het Boogplein maar wel tegen het plan zoals dat nu op tafel ligt. Ze heeft een advocaat in de arm geslagen.

'Past niet bij huidige bebouwing'

'Er komt een lelijk groot gebouw aan de waterkant te staan. De gemeente heeft niet goed aangegeven op welke manier dit bij het huidige historische centrum past. Ook hebben ze hierover geen advies ingewonnen', zegt Wicherts. Vanuit haar huis heeft ze uitzicht op het Boogplein.
'Het dorpsgezicht wordt onvoldoende gerespecteerd. Ik heb dit al meerdere malen aangegeven maar er wordt niet naar ons geluisterd.' De Winsumer heeft ook van dorpsgenoten vernomen dat ze gerechtelijke stappen willen ondernemen.
Er is inmiddels een website opgericht waarop bezwaarmakers hun krachten kunnen bundelen. 'Dan kunnen we gemakkelijker de kosten delen en samen sta je nog sterker', zegt Wicherts.