Duizenden euro's subsidie voor erfgoedprojecten in Spijk, Den Horn en Niehove

De Andreaskerk in Spijk
De Andreaskerk in Spijk © Menne Tillema/Flickr
De provincie heeft driemaal 25.000 euro beschikbaar gesteld zodat de erfgoedprojecten Den Horn Zoemt, Kerkeiland Spijk en Dorpshuis Eisseshof in Niehove van de grond kunnen komen.
Het geld is beschikbaar gesteld omdat de initiatieven bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van het culturele erfgoed en het landschap in onze provincie. De drie initiatieven komen voort uit het provinciale programma Erfgoed, Ruimtelijke kwaliteit en Landschap (ERL). Welk project aanspraak maakt op ERL-subsidie wordt bepaald in zogeheten pitchrondes. Het beslissende oordeel was uiteindelijk aan een vak- en publieksjury.

Den Horn Zoemt

Die jury roemde het project Den Horn Zoemt om de 'mooie samenkomst van veiligheid, biodiversiteit en recreatie'. De bedoeling hiervan is dat Dorpsbelangen Den Horn diverse bloemenstroken langs fietspaden, weilanden en akkers gaat aanleggen, waarbij 10.000 vierkante meter grond wordt bewerkt en ingezaaid. Zo moet Den Horn een bloemrijk visitekaartje worden.

Herinrichting tuin Eisseshof

De initiatiefnemers van het project in Niehove krijgen ondersteuning bij het onderhoud en de herinrichting van de tuin van de dorpshuis Eisseshof, dat ook dienst doet als restaurant en cultureel centrum. De jury noemt Eisseshof een 'sympathiek dorpsproject op een prachtige locatie. Het project bevordert de toegankelijkheid en zichtbaarheid.'
Cafe Eisseshof in Niehove
Cafe Eisseshof in Niehove © Cor Krijger/Groningen in Beeld

Opknapbeurt rondom Andreaskerk

Tot slot komt er ook subsidie beschikbaar om de omgeving van de Andreaskerk in Spijk een grote opknapbeurt te geven. Dorpsbelangen Spijk wil onder meer het kerkeiland terugbrengen in originele staat met een brug over de gracht, meer zitplekken rondom de kerk en vakken met planten die vroeger rondom de kerk groeiden. De jury noemt het project een 'mooie toevoeging aan het dorpsbeeld en echte plus op de werkzaamheden die al uitgevoerd worden aan de kerk zelf.'