Tbs met dwangverpleging voor man die moeder doodstak

Hulpdiensten bij het steekincident afgelopen oktober in Grijpskerk
Hulpdiensten bij het steekincident afgelopen oktober in Grijpskerk © ProNews
Een 37-jarige man uit Zuidhorn krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd voor het doodsteken van zijn moeder in Grijpskerk. De man stak vorig jaar oktober 20 keer op haar in.
Hij verkeerde op dat moment in een psychose en dacht dat zijn moeder hem wilde vergiftigen. De rechtbank vindt dat hij vanwege zijn psychose volledig ontoerekeningsvatbaar is en daarom geen straf kan krijgen. Alleen de maatregel tbs met dwangverpleging wordt hem opgelegd.
Johnny van den W. is al een tijd op eigen houtje met zijn medicijnen gestopt als het op 2 oktober vorig jaar misgaat. Zijn familie weet van zijn psychoses: zij hebben dan al regelmatig bij de GGZ aan de bel getrokken dat het niet goed met hem gaat. Van den W. staat in de zomer van 2020 met een mes bij zijn broer voor de deur.

Gekleurde stippen en een gehackte computer

Toch wordt Van den W. niet opgenomen. Hij loopt regelmatig het politiebureau in Zuidhorn binnen met verhalen over een gehackte computer, gekleurde stippen op zijn voordeur en het verhaal dat hij vergiftigd wordt. De politie schakelt elke keer de hulpverlening in.
Van den W. voelt zich niet serieus genomen. Hij vat het plan op om iemand neer te steken, zodat men hem wel serieus moet nemen. Hij houdt zich met een mes een tijdje op in het winkelgebied van Zuidhorn. Ook volgt hij twee jongens in een bus, maar uiteindelijk gaat hij weer naar huis.

's Avonds bij moeder langs

Die dag, op 2 oktober, zou er een behandelaar langskomen. Die is volgens familie van Van den W. nooit geweest. Van den W. gaat 's avonds bij zijn moeder langs. Hij neemt een schilderijtje voor haar mee. En het mes, dat hij ook in het winkelgebied droeg, glijdt ook zijn zak in. Hij stapt op de trein naar Grijpskerk.
Als Van den W. vertrekt, vraagt zijn moeder: 'heb je alles?' Hij checkt zijn zakken en voelt het mes. Hij grijpt het en steekt twintig keer op haar in. Ze overlijdt ter plekke, in haar eigen huis. Van den W. belt zelf de hulpdiensten en wordt aangehouden.
In de rechtszaal betuigt hij huilend spijt. Volgens deskundigen begint hij enig ziektebesef te krijgen, maar de officier van justitie vindt dat nog te pril om een lichtere variant van tbs te eisen.

Klacht ingediend bij Lentis

De nabestaanden van het slachtoffer hebben een klacht bij Lentis ingediend. Zij vinden het 'treurig en verwijtbaar' dat Lentis Van den W. niet gedwongen heeft opgenomen. 'De moord had voorkomen kunnen worden wanneer jullie de juiste en adequate hulp hadden geboden', schrijft de familie.
Lentis wil hier niet op reageren.