Instellingen

UMCG onderzoekt: toch tweede prik na Janssen-vaccin?

Iemand krijgt een vaccinatie
Iemand krijgt een vaccinatie © ANP

Het UMCG onderzoekt met drie andere universitaire ziekenhuizen of het zin heeft na het Janssen-vaccin nog een tweede prik te geven.

Janssen is het enige vaccin tegen corona waarbij één prik volstaat. Toch willen UMCG, Erasmus MC, LUMC en UMC weten of een tweede ronde zinvol kan zijn. Reden daarvoor is het ontstaan van steeds meer nieuwe coronavarianten. Een extra prik zou daar mogelijk beter tegen beschermen.

Medewerkers zijn proefpersonen

De ziekenhuizen voeren het onderzoek uit onder hun eigen medewerkers die het Janssen-vaccin hebben gekregen. De deelnemers aan het onderzoek krijgen een tweede prik; dit kan Janssen zijn, maar ook Pfizer of Moderna. De onderzoekers beoordelen vervolgens of de combinaties van de verschillende vaccins veilig zijn en of ze een goede afweerreactie opwekken.

Extra benieuwd zijn ze of de combinatie van verschillende vaccins misschien zelfs beter werkt tegen de nieuwe varianten van het virus.

Ook oplossing voor vertraging?

Het mixen van verschillende vaccins kan als bijkomend voordeel hebben dat de eventuele leveringsproblemen van een bepaald vaccin minder problemen geeft, stellen de onderzoekers. De eerste bevindingen worden eind oktober verwacht.