Instellingen

Staatssecretaris komt 'zo snel mogelijk' naar Ter Apel om met buschauffeurs te praten

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol © Marten Nauta/RTV Noord
Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol, komt 'zo snel mogelijk' naar Ter Apel om met buschauffeurs te praten over hun gevoel van onveiligheid.
Dat heeft Broekers-Knol dinsdagmiddag toegezegd in de Tweede Kamer, naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerlid Joost Eerdmans (JA21).
Hij stelde vragen omdat er opnieuw incidenten plaatsvinden op de buslijn 73 bij Emmen en Ter Apel. Volgens vakbond FNV voelen negen op de tien buschauffeurs zich door die incidenten onveilig op die buslijn. Asielzoekers uit voornamelijk veilige landen zorgen voor opstootjes en discussies in de bus.
De provincies Groningen en Drenthe besloten al om extra geld op tafel te leggen om de overlast te verminderen. Chauffeurs noemden dat een 'eerste stap'.

'Incidenten niet toegenomen, maar gevoel van onveiligheid wel'

De staatssecretaris benadrukt overigens dat volgens werkgever Qbuzz het aantal incidenten niet is toegenomen. 'Maar het gevoel van onveiligheid wel', aldus Broekers-Knol.
Wat ze er aan gaat doen? Ze gaat dus in ieder geval op de korte termijn in gesprek met de buschauffeurs. Ook kijkt ze of asielzoekers die de incidenten veroorzaken direct overgeplaatst kunnen worden naar de speciale opvang in Hoogeveen.
Die locatie staat in de volksmond ook wel bekend als 'aso-azc'. Er geldt daar een strenger regime en asielzoekers moeten tekenen dat ze zich aan de huisregels gaan houden. Doen ze dat niet, dan stopt hun verblijf en worden de asielzoekers buiten de gemeentegrens gezet.

Wanneer komt de staatssecretaris?

Wanneer de staatssecretaris precies naar Ter Apel komt is nog niet helemaal duidelijk. 'Ik ga met alle liefde morgen, overmorgen of wanneer de agenda het toelaat naar Ter Apel. Het gebeurt in ieder geval zo snel mogelijk', aldus de Broekers-Knol.