Instellingen

De kermis gaat weer los en Baflo heeft de primeur

Een meisje in een kermisattractie.
© Archief RTV Noord

'We staan te trappelen om er weer tegen aan te gaan'. Dat zegt kermisexploitant Martin Veen uit Wildervank. Hij is de organisator van de kermis in Baflo die op 1 juli van start gaat.

Dat is tegelijkertijd de eerste Groninger kermis na de coronacrisis.

'We hebben bijna twintig maanden stilgelegen. Voor velen van ons was de laatste kermis in oktober 2019. Gelukkig heb ik geen berichten van collega's gehad die het hoofd niet boven water hebben kunnen houden'.

Zenuwslopend

Toch was het een zenuwslopende periode voor Veen. De onzekerheid knaagde aan de Wildervervankster. 'Je had voortdurend te maken met wat wel mocht en wat niet. Wanneer mogen we weer? En natuurlijk de financiële kant. Je hebt geen inkomen. Het was een heel zwaar jaar'.

De werkloze periode werd benut om de attracties en de wagens weer tiptop te maken. Nu gaat het dus weer los. Maar wel met voorwaarden. 'De anderhalvemeterregel moeten we bewaren. En er mag één bezoeker op vijf vierkante meter op het terrein.'

Tiktok Tammo

In Baflo betekent dat dat er zo'n 600 mensen mogen komen. Op de kleine dorpskermis is er van alles te doen voor jong en oud. Omdat het vanwege corona een bijzondere kermis is, krijgt de opening een speciaal tintje. 'Tiktok Tammo opent de kermis. Hij zal het eerste schot in de schiettent lossen...'