Miljoenen voor veiligere fietsroutes: Zoutkamp krijgt een fietsbrug

Fietsers delen de brug in Zoutkamp nu nog met auto's
Fietsers delen de brug in Zoutkamp nu nog met auto's © Google Street View
De provincie Groningen trekt 6,5 miljoen euro uit om nieuwe fietsverbindingen aan te leggen. Zo komt er een fietsbrug in Zoutkamp en een nieuw fietspad tussen Leek en Zuidhorn.
Later dit jaar trekt de provincie nog eens 13 miljoen euro uit voor de aanpak van fietsroutes.

'Goede fietspaden trekken fietsers aan'

Het provinciebestuur vindt fietsen belangrijk en daarom zijn er miljoenen gereserveerd voor de aanpak van fietsroutes. 'We weten door de aanleg van eerdere doorfietsroutes, zoals die tussen Groningen en Zuidhorn, dat mensen ook meer gebruik maken van die routes. Dus goede fietspaden trekken ook fietsers aan', zegt gedeputeerde Fleur Gräper (D66).
Dat moet nu dus ook gaan gebeuren tussen Leek en Zuidhorn. Na eerder onderzoek van de gemeente Westerkwartier heeft de provincie meer dan 3 miljoen euro vrijgemaakt voor de aanleg van een fietspad.
Op de weg tussen Zuidhorn en Leek delen fietsers de weg met ander verkeer
Op de weg tussen Zuidhorn en Leek delen fietsers de weg met ander verkeer © Google Street View

Vijf mogelijke routes voor nieuw fietspad

Dat fietspad moet ook een doorfietsroute worden. Je kan nu wel op de fiets van Leek naar Zuidhorn, maar op sommige plekken moet je dan de weg delen met bijvoorbeeld auto's of trekkers. Dat kan veiliger volgens Gräper. Daarom zou er een nieuw fietspad moeten komen dat enkel en alleen voor fietsers is.
Er liggen nu vijf mogelijke routes op tafel, de komende tijd worden bewoners ook betrokken bij de plannen. Dan moet blijken voor welke route uiteindelijk gekozen wordt. Het is nog geen zekerheid dat de nieuwe fietsroute in zijn geheel gescheiden wordt van de rijbaan.

Fietsbrug in Zoutkamp over Reitdiep

Met de miljoenen kan Zoutkamp zich opmaken voor de komst van een fietsbrug, daar trekt de provincie ruim 1,5 miljoen euro voor uit. Die brug komt over het Reitdiep. Nu moeten fietsers nog over een brug die ook wordt gebruikt door auto's, daar wil de provincie een einde aan maken. Naast de fietsbrug komt er ook nog een extra fietspad in het dorp.

Betere fietsroute naar Eemsdelta Campus

Delfzijl en Appingedam delen ook mee in de miljoenen van het provinciebestuur. Daar wordt echter een al bestaande route aangepakt. Dat heeft te maken met de komst van de Eemsdelta Campus waar vanaf volgend jaar plek is voor zo'n 1700 leerlingen. Gräper heeft voor die betere fietsverbinding ruim 1 miljoen euro uitgetrokken.