Instellingen

Politieke steun voor geïntimideerde Sikkom-journalist: 'Onacceptabel gedrag'

Het 'felicitatiecomité' voor de deur van Sikkom-journalist Willem Groeneveld
Het 'felicitatiecomité' voor de deur van Sikkom-journalist Willem Groeneveld © Still uit video
De bijna volledige gemeenteraad van Groningen keurt de intimidatie door vastgoedondernemer Han Vos jegens Sikkom-journalist Willem Groeneveld af.
Op de PVV na stelt de gehele Groninger gemeenteraad politieke vragen over de kwestie.

Aangifte na dumpen fietsen

NDC Mediagroep, het moederbedrijf van Dagblad van het Noorden en Sikkom, kondigde al aan aangifte te doen tegen de vastgoedondernemer. De journalistieke organisatie doet dat omdat de ondernemer zo'n dertig fietsen voor het huis van journalist Groeneveld plaatste. Dat deed Vos nadat Sikkom had bericht over het weghalen van diezelfde fietsen van de stoep aan de Oostersingel in Stad. Volgens Sikkom stonden die fietsen 'in de weg' voor Vos en daarom werden ze weggehaald.

Ongewenste verjaardagsvisite

Enkele dagen na die fietsendump ging de dochter van Vos afgelopen zaterdag naar de woning van Groeneveld om hem te feliciteren, hij was die dag jarig. Politiek Groningen noemt het gedrag richting de journalist 'onacceptabel'. De partijen willen weten of de burgemeester al contact heeft gezocht met Han Vos, maar ook welke maatregelen het college wil nemen om de persvrijheid in Groningen te beschermen.