Plannen voor bijna duizend nieuwe woningen in Winschoten en omstreken

Het Havenkwartier in Blauwestad
Het Havenkwartier in Blauwestad © Mario Miskovic / RTV Noord
De burgemeester en wethouders van Oldambt willen toestemming geven voor de bouw van 950 nieuwe woningen in de gemeente. Dat zal moeten gebeuren tussen nu en het jaar 2030. De meeste huizen komen in Winschoten, Blauwestad en Scheemda.
Daar staat tegenover dat zo’n tweehonderd oude woningen worden gesloopt. De gemeenteraad moet zich komende dinsdag nog uitspreken over de ambitie. Het kan dus zijn dat het exacte aantal nieuw te bouwen woningen nog iets verandert.

Bouwen

Hoe anders kan de situatie van een gemeente eruit zien. Jarenlang is Oldambt bestempeld als ‘krimpgemeente’. Het aantal inwoners zou steeds verder dalen. Uit vrees voor leegstand mochten daarom niet zomaar nieuwe woningen gebouwd worden.
Maar dat is verleden tijd. De regio bloeit op en over krimp wordt niet meer gesproken. Dat brengt Oldambt bij de volgende uitdaging: er moet bijgebouwd worden. En behoorlijk, want ook het ommeland kent gekte op de huizenmarkt.
Er moeten dus 950 woningen bij komen. Dat zijn zowel (sociale) huurwoningen als particuliere koopwoningen. De gemeente benadrukt dat daarbij ook oog zal zijn voor jongeren en starters op de woningmarkt.