Instellingen

Streetart geeft kleur en fleur aan Stadskanaal

Kunstwerk van Velt op de Renneflat
Kunstwerk van Velt op de Renneflat © RTV Noord
Kunstenaars verfraaien de komende maanden de gevels van drie flatgebouwen in Stadskanaal.
Saaie, grijze portiekflats opfleuren met kleurrijke streetart. Dat is de komende maanden de bedoeling in Stadskanaal. Zes gevels van flatgebouwen van corporatie Lefier zijn daar voor uitgekozen. Kunstenaar Michel Velt uit de stad Groningen is de eerste die met een hoogwerker dagelijks aan de Utrechtselaan te vinden is.

Puzzel

'Ik ben portrettist. Ik schilder het liefst mensen, echte mensen en probeer ze dan zo goed mogelijk tot leven te wekken. Op het formaat waarop ik schilder is dat nogal een puzzel, maar uiteindelijk past het, klopt het', zegt Velt over zijn ontwerp. Met zijn hoogwerker bevindt hij zich op zo'n twintig meter hoogte en werkt de metersgrote lippen bij van zijn ontwerp.
'Zij is een bevriende kunstenaar uit Groningen', zegt Velt. Ik vind haar mooi en trots en dat wil ik ook graag met dit portret uitdragen', aldus Velt.

Renneflat

In dit kunstproject wordt nauw samengewerkt tussen gemeente, de woningcorporatie en de bewoners. Ze mogen hun eigen ontwerp uitkiezen. Eerder diende de gevel van de inmiddels gesloopte Renneflat als decor voor een kunstwerk van Velt en dat smaakte naar meer.
Street art in Stadskanaal
De stichting Kunstwerkt in Stadskanaal borduurde hier op voort en komt nu met dit streetart-project. In totaal worden zes gevels de komende tijd omgetoverd in kleurrijke 'doeken' net zoveel verschillende kunstenaars zijn daarvoor aangezocht.

Hutjemutje

Stadskanaalsters zijn enthousiast over het project. Zoals Angelique Zuur, die vanaf de straatkant het werk bekijkt: 'Stadskanaal is zo hutjemutje volgebouwd, het is hier allemaal zo grijs. Deze kunst is prachtig toch? Het geeft kleur en fleur aan Stadskanaal.