Stadhuis van Groningen in regenboogkleuren (update)

Het stadhuis zal zondagavond opnieuw de kleuren van de regenboog tonen
Het stadhuis zal zondagavond opnieuw de kleuren van de regenboog tonen © Robert van der Veen/112Groningen
De gemeente Groningen protesteert woensdag en zondag tegen de anti-LHBTI-wet in Hongarije door op het stadhuis de regenboogvlag te projecteren. Daarnaast wappert de vlag ook aan het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel en aan de Martinitoren.
'Het is een hart onder de riem', zegt burgemeester Koen Schuiling (VVD) van Groningen. Hij noemt de onlangs aangenomen wet in Hongarije een 'hele vervelende wet tegen homo's en transgenders'. 'We dachten; een beetje steun kan geen kwaad.' De regenboogkleuren zijn zondag ook te zien in de stad. Daar is voor gekozen omdat Nederland dan in Boedapest in de achtste finale van het EK speelt.

Duitsland-Hongarije

Woensdagavond speelt het voetbalteam van Duitsland tegen Hongarije op het EK in München. Het stadsbestuur van die stad wilde als protest het voetbalstadion de Allianz Arena in de regenboogkleuren laten verlichten. De UEFA liet weten daar niet mee akkoord te gaan. Het stadion mag dan niet in de LHBTI-kleuren zijn uitgelicht, de omgeving rondom het stadion wel.
Regenboog-stadhuis

Geen persoonlijke link

Schuiling heeft een relatie met een man, maar benadrukt dat de actie niet is ontstaan uit persoonlijke betrokkenheid. 'Het staat daar helemaal los van, het is gewoon een uiting van beschaving. Ik ben burgemeester van alle Groningers. We hebben artikel 1 van de grondwet en een Europese Unie die bedoelt is om ons vrij te laten zijn én vrij te houden. Daar hoort dit gewoon bij.'
Sinds 22:30 uur is het Stadhuis getooid in de kleuren van de regenboog
Sinds 22:30 uur is het Stadhuis getooid in de kleuren van de regenboog © Robert van der Veen/112Groningen

Teleurgesteld in UEFA

Met de actie wil de gemeente een ieder die zich aangesproken of aangetast voelt door wat zich afspeelt in Hongarije een steun in de rug geven. 'Ik moet ook zeggen dat ik buitengewoon teleurgesteld ben in de hele terughoudende opstelling van de UEFA. Zo'n grote vereniging heeft ook de verantwoordelijkheid om te zeggen dat er een grens wordt getrokken.'
(het bericht is geüpdatet met een foto van het stadhuis in de kleuren van de regenboog)