Woningen in Stad op versterkingslijst kunnen duizenden euro's subsidie krijgen

Een gestutte woning in het bevingsgebied (foto ter illustratie)
Een gestutte woning in het bevingsgebied (foto ter illustratie) © ANP
Zo'n 1500 adressen in de stad Groningen die onder de versterkingsoperatie vallen, kunnen aanspraak maken maximaal 17.000 euro subsidie. Het geld kan gebruikt worden om de woning te verduurzamen of op te knappen.
Dat maakt de gemeente Groningen woensdagmiddag bekend.

Brief op de deurmat

In de gemeente Groningen moeten ruim 5000 huizen worden versterkt als gevolg van aardbevingen. De helft daarvan staat in Stad, vooral in de wijken Beijum, Lewenborg, de Hunze en Van Starkenborgh. De eigenaren ontvangen eind deze maand een brief. Daarin staat meer informatie van de Nationaal Coördinator Groningen over hoe ze in aanmerking kunnen komen voor de subsidie, maar ook wat de versterkingsoperatie concreet voor hen betekent.

Op basis van berekening

De Rijksoverheid maakte op 6 november vorig jaar afspraken met gemeenten over de versterkingsoperatie. Toen werd onder meer besloten dat er een subsidiepot moest komen voor de gedupeerden. In 2018 werd op basis van computermodellen bepaald welke gebouwen in de risicocategorie vallen. In de berekening werd onder meer gekeken naar de locatie, de samenstelling van de bodem, het type woning en het bouwjaar.