College Midden-Groningen wil dat wethouder opstapt om vakantiehuis-affaire

Wethouder Jaap Borg (VVD) van Midden-Groningen
Wethouder Jaap Borg (VVD) van Midden-Groningen © Marten Nauta/RTV Noord
Het college van B en W van Midden-Groningen is klaar met wethouder Jaap Borg. Het stelt de gemeenteraad voor het vertrouwen op te zeggen in Borg. Aanleiding is de affaire rond de bewoning van vakantiehuisjes in het zogeheten Smurfendorp aan de rand van het Zuidlaardermeer.
Borg lag al onder vuur omdat hij zelf in het recreatiepark woonde en de gemeente tegen de permanente bewoning wil optreden. Nu blijkt dat hij in het Smurfendorp een tweede vakantiewoning heeft die hij permanent verhuurt.
Het college wil dat Borg opstapt maar hij weigert dat. Daarom wordt de gemeenteraad gevraagd het vertrouwen in Borg op te zeggen.

Verzwegen

Burgemeester en wethouders vinden dat Borg geen verantwoordelijkheid heeft genomen en zo permanente bewoning van recreatiehuizen in stand heeft gehouden. Ook zijn ze boos omdat Borg jarenlang heeft verzwegen dat hij een tweede vakantiewoning permanent verhuurt. Dat is volgens het college in strijd met het beleid en dus is zijn integriteit in het geding.

Aan de rechter

Borg zelf vindt dat het aan de rechter is om te oordelen of er sprake is van onrechtmatige bewoning. Hij ziet de kwestie daarmee als een zakelijk geschil. Volgens de rest van het college is er sprake van belangenverstrengeling en is het vertrouwen zo geschaad dat de gemeenteraad nu een oordeel moet vellen over zijn positie.