Slob krijgt boek over versterking scholen: 'Van bedreiging is kans gemaakt'

De overhandiging van het boek aan demissionair minister Slob
De overhandiging van het boek aan demissionair minister Slob © Martin Drent/RTV Noord
De vernieuwing van scholen in het aardbevingsgebied kan een voorbeeld zijn voor de ontwikkeling van scholen in het hele land.
Dat zei demissionair minister Arie Slob van Onderwijs woensdag bij de overhandiging van het boek 'Pronkjewail' over de versterking van scholen in het bevingsgebied.
Hij kreeg het boek van leerlingen van christelijke basisschool De Regenboog in Bedum, waar het project werd afgesloten.

Van krimp naar groei

In Noord-Groningen zijn de afgelopen jaren tientallen scholen versterkt en vernieuwd vanwege de aardbevingen. Als alles straks klaar is, zijn er 43 nieuwe en twintig versterkte gebouwen. Met het oog op de krimp zijn in sommige dorpen de christelijke en openbare school samengevoegd.
Arie Slob in Bedum
Ouders, leraren en schoolbestuurders zijn tijdens de bijeenkomst in Bedum woensdag vol lof over de vernieuwingsslag. De krimp heeft op sommige plekken plaatsgemaakt voor groei. De nieuwe gebouwen zorgen ervoor dat jonge gezinnen naar het gebied trekken, zo is de ervaring in Middelstum.
'Ons gebouw barst uit z'n voegen. Het is berekend op honderd leerlingen, maar inmiddels zitten er nu 140 kinderen in', zegt directeur Els Stoepker van Openbare Jenaplanschool De Wilster in Middelstum.

Veiliger

Tijdens de bijeenkomst wordt een film getoond waarin kinderen vertellen wat ze van hun nieuwe school vinden. 'Het is toch wel een fijner gevoel dat je in een veilig gebouw zit', vertelt één van de kinderen. Een andere jongen heeft wel eens een aardbeving gevoeld tijdens het gamen. 'Maar ik was niet bang', zegt hij stoer.
CBS De Regenboog is versterkt en aan de achterkant is een nieuw gedeelte gekomen
CBS De Regenboog is versterkt en aan de achterkant is een nieuw gedeelte gekomen © Martin Drent/RTV Noord
De nieuwe gebouwen zorgen volgens projectbegeleider Annet de Rooy, die nauw betrokken was, voor een boost voor het onderwijs. Ze hielp scholen bij het ontwerp van de nieuwbouw en schreef een groot deel van het boek, waar de ChristenUnie-minister woensdag het eerste exemplaar van kreeg.
Slob zegt onder de indruk te zijn van het Scholenprogramma: 'De aanleiding was niet fijn, maar van een bedreiging is een kans gemaakt. Als je ziet wat voor resultaat er is geboekt, dan is dat geweldig om te zien.'

Komen uit onveilige situatie

Feit blijft wel dat kinderen in het bevingsgebied de afgelopen jaren niet alleen bezig waren met les krijgen, maar ook met hun veiligheid op school. Zo waren er bevingsoefeningen op basisscholen waarbij leerlingen zo snel mogelijk onder de tafel moesten kruipen.
Arie Slob krijgt boek
Hoe kijkt de demissionair minister daarop terug? 'Het is verschrikkelijk dat kinderen dat meemaken, de angst die ze hebben. Daarom moesten scholen zo snel mogelijk bevingsbestendig gemaakt worden. Dat ze ook nog eens toekomstbestendig zijn gemaakt, is een geweldige prestatie.'

Ook voor huizen?

Directeur Peter Spijkerman van de Nationaal Coördinator Groningen hoopt de goede punten van het scholenproject mee te kunnen nemen naar de versterking van huizen, dat een stuk minder soepel loopt. 'Dit begon ellendig en eindigt mooi. Het gaat erom dat je gezamenlijk met elkaar optrekt. Ik hoop dat het met de woningen over een aantal jaren net zo mooi eindigt.'
Met het Scholenprogramma is in totaal vierhonderd miljoen euro gemoeid. Het geld kwam van het Rijk, de NAM, schoolbesturen en gemeenten.