Kritische raad is voor extra regels Noorderplantsoen en Stadsstrand: 'Truttigheid van jaren 50'

De maatregelen die burgemeester Koen Schuiling (VVD) van Groningen voorstelt om de overlast in het Noorderplantsoen en het Stadsstrand tegen te gaan lijken op een meerderheid te kunnen bogen.
Er worden echter wel meerdere kanttekeningen geplaatst door de raadsleden. De burgemeester wil met de maatregelen het Noorderplantsoen terugwinnen.
De burgemeester kwam onlangs zelf met het voorstel om de overlast op beide plekken aan te pakken. Hij liet weten extra alcoholverboden in te stellen en vanaf 22.00 uur stiltegebieden aan te wijzen. Verder moeten er speciale barbecue plekken komen in het Noorderplantsoen en extra toiletten en vuilnisbakken.
De burgemeester laat al handhaven op het stilte- en alcoholverbod, maar de raad spreekt ondanks dat toch over de maatregelen. Dat gebeurt onder meer omdat de extra maatregelen een kostenpost van ruim 150 duizend euro met zich meebrengen.
Terugwinnen
Voor de stadsbestuurder is de maat vooral in het Noorderplantsoen vol. Hij stelt dat er de afgelopen jaren sprake is geweest van een transformatie van plantsoen naar evenemententerrein. De burgemeester is van mening dat de druk op het Noorderplantsoen de afgelopen jaren teveel is toegenomen. Hij wil het Noorderplantsoen herwinnen en dat kan volgens Schuiling inmiddels niet meer op een andere manier dan de extra inzet van handhavers.
'Het zou op een andere manier kunnen', zegt hij over de voorgestelde regels. 'Maar dan moet men zich er ook op laten aanspreken. Dat is tot 22.00 uur werkbaar, maar na die tijd maken we dingen mee die niet meer normaal zijn.'
Niemand houdt zich aan dat verbode en voor zover ik weet geven handhavers ook nooit een boete
'Truttigheid van jaren 50'
De studentenpartij van Groningen, Student en Stad, kan zich niet vinden in het alcoholverbod op bepaalde plekken in het Noorderplantsoen. Dat verbod deed vorig jaar zijn intrede. 'Niemand houdt zich aan dat verbod en voor zover ik weet geven handhavers ook nooit een boete. Dat is terecht want het is een willekeurige maatregel.'
Coalitiepartij PvdA kan zich ook niet vinden in het verbod. Schuiling laat weten dat het verbod wel degelijk wordt gehandhaafd.
De VVD vindt de regels van partijgenoot Schuiling truttig. 'Het is een truttigheid van de jaren 50', zegt Ietje Jacobs. 'Ga op tijd naar bed en drink om 21.50 uur je laatste drankje op, maar zo werkt het niet. Mensen gaan niet naar huis', zegt ze. De partij vindt dat de mensen die overlast veroorzaken hard aangepakt moeten worden. 'Dan kan je de overige 80 tot 90 procent wel laten recreëren.'
Als er geen corona was dan zouden we dit als betuttelend ervaren
Vragen van coalitie
De coalitiepartijen D66 en ChristenUnie vragen zich af tot wanneer de huidige maatregelen genomen gaan worden. 'Als er geen corona was dan zouden we dit als betuttelend ervaren en dan is het nu ook wel een beetje. Er zijn wel kaders nodig, maar wat is de termijn voor de lange termijn?', zegt Ido Venhuizen.
Coalitiepartner PvdA wil ook duidelijkheid over de duur van de maatregelen. 'Laten we in de winter gaan evalueren om te kijken welke maatregelen we behouden', zegt Maarten van der Laan. Ook GroenLinks fractievoorzitter Mirjam Wijnja is kritisch: 'Wij kunnen ons voorstellen dat een deel van de mensen straks weer naar de Poelestraat gaat als de horeca weer opengaat. Wordt daar ook rekening mee gehouden?'
Versoepelen als het kan
Schuiling wil de huidige maatregelen zo snel als het kan er af halen. 'Dan ontstaat er weer een normale situatie en laten mensen zich aanspreken en gaan mensen er niet meer met mega geluidsboxen zitten en met kratten bier.' Met de maatregelen wil de gemeente het plantsoen dus weer terugwinnen. 'Dit is de lichtste gereedschapskist om de rust weer een beetje terug te brengen', zegt hij.
De gemeenteraad stemt binnenkort over de invoering van de extra maatregelen.