Als de clubs weer open mogen, moet nachtcafé Warhol drie weken dicht

Nachtcafé Warhol in de Papengang in Stad
Nachtcafé Warhol in de Papengang in Stad © Melanie Steen
Een paar dagen voor het nachtleven (met anderhalve meter of coronatoegangsbewijs) weer losbarst, is er slecht nieuws voor nachtcafé Warhol in Stad. Burgemeester Schuiling heeft besloten dat het café de komende drie weken dicht moet blijven.
Vrijdagavond 18 juni, even na 19.00 uur. Mark Rutte kondigt aan dat het nachtleven een week later weer mag losgaan. Horecaondernemers in Stad zijn blij: ze hadden het niet verwacht, dit goede nieuws.

'Ontlading van de persconferentie'

Mede-eigenaar Indy Hammingh van Warhol heeft dan 'een groep van veertig Duitsers' in zijn café zitten. Dat mag, er zijn genoeg zitplaatsen voor hen beschikbaar.
ik snap dat het verkeerd is, maar we hebben het wel gedaan
Indy Hammingh - Mede-eigenaar Warhol
'Maar er stonden ook nog zestig tot honderd mensen voor de deur', legt Hammingh uit. 'Die mochten niet naar binnen natuurlijk, en ik snap dat het verkeerd is, maar we hebben dat wel gedaan. Tussen 22.00 uur en middernacht (de horeca moet dan al dicht zijn, red.) zaten ze er. Ik dacht: ik houd de deuren dicht, dan komt het wel goed.'
'Het was een beetje de ontlading van de persco', erkent Hammingh. 'Dat nieuws, en de schulden die oplopen. Het einde was in zicht.' Maar toen kwam de politie, die beëindigde het feest, meldde Oog TV zaterdag al.

Deuren op 16 juli pas open

En nu heeft de burgemeester dus besloten het café drie weken sluiting op te leggen. Hammingh snapt het wel, al baalt hij van het rapport van de politie, waar volgens hem verklaringen in staan die hij niet heeft gegeven. Maar hoe dan ook: de komende drie weken, als de rest van het nachtleven weer langzaam opstart, houdt Warhol de deuren dicht.
Op 16 juli, de eerste avond dat we weer opengaan, geven we duizend liter bier weg
Indy Hammingh
'Maar we kijken uit naar 16 juli', zegt hij optimistisch over de telefoon. Warhol gaat dan werken met de coronatoegangsbewijzen - iemand die gevaccineerd is, negatief is getest of in de afgelopen zes maanden corona heeft gehad, mag dan naar binnen.
'Dan gaan we onze dank betuigen aan de mensen die ons de afgelopen tijd gesteund hebben. De eerste avond geven duizend liter bier weg. Fuck it, dan maken we er gewoon wat moois van.'