VVD steunt wethouder Borg: 'Heeft altijd naar eer en geweten gehandeld'

Wethouder Jaap Borg (VVD) van Midden-Groningen
Wethouder Jaap Borg (VVD) van Midden-Groningen © Marten Nauta/RTV Noord
De gemeenteraad van Midden-Groningen beslist donderdagavond over het lot van VVD-wethouder Jaap Borg. Het college wil van hem af omdat hij het bezit van een tweede woning op camping De Leine in Kropswolde niet gemeld zou hebben.
Bovendien neemt het college Borg kwalijk dat hij die tweede woning permanent verhuurt, wat in gaat tegen het collegebeleid. De andere collegeleden hebben het vertrouwen in Borg opgezegd.

'Tweede woning is algemeen bekend'

Borg denkt echter niet aan opstappen en wil dat de raad beslist over zijn toekomst. Fractievoorzitter Mieke Bos van zijn eigen partij, de VVD, steunt hem. 'Jaap Borg heeft altijd naar eer en geweten gehandeld. Het is algemeen bekend dat hij twee woningen bezit op De Leine. Hij heeft daar nooit geheimzinnig over gedaan', zegt Bos.
Recreatiepark De Leine in Kropswolde, in de volksmond ook wel Smurfendorp
Recreatiepark De Leine in Kropswolde, in de volksmond ook wel Smurfendorp © RTV Noord/Steven Radersma

Nooit bemoeid met De Leine

Permanente bewoning op De Leine is een heet hangijzer in de gemeente en kwam al meerdere malen ter sprake in de gemeenteraad. Borg heeft zich als direct betrokkene altijd afzijdig gehouden tijdens die vergaderingen. 'Hij heeft zich never nooit niet bemoeid met iets dat over De Leine ging, dus wanneer had hij dit onderwerp aan moeten snijden en wat hadden ze dan verwacht?', aldus Bos.
Ik wist het wel van die tweede woning. Het was een soort publiek geheim
Markus Ploeger - Gemeentebelangen Midden-Groningen
Bij de andere coalitiepartijen (CDA, CU, SP en PvdA) is er minder duidelijkheid over die tweede woning. De partijen zijn benieuwd naar de lezing van Borg vanavond in de gemeenteraadsvergadering.
'Ik wist het niet van die tweede woning en volgens mij heeft Borg vaak genoeg de kans gehad om ons daar van op de hoogte te brengen. Hij heeft ook een informatieplicht. Wat dat betreft ziet het er niet goed uit, maar ik wil eerst het verhaal van Borg zelf horen', zegt Erianne van der Burg van het CDA.

'Dit heb ik in de politiek nog nooit meegemaakt'

Markus Ploeger van de grootste oppositiepartij Gemeentebelangen Midden-Groningen, vindt dat het college ook naar zichzelf moet kijken. 'Ik wist het wel van die tweede woning. Het was een soort publiek geheim. Als het college daar nu pas achter komt, dan moeten ze ook in de spiegel kijken', zegt Ploeger.
Ploeger zegt niet te twijfelen aan de integriteit van Borg en hoort graag van hem zelf hoe de vork in de steel zit. Ploeger gaat hem bellen. 'Ik vind dit wel onbegrijpelijk hoor. Ik zit bijna 45 jaar in de politiek, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt: een college die de eigen wethouder laat wegsturen door de raad. Ik ga met mijn fractiegenoten in beraad en dan zullen we een standpunt innemen', zegt Ploeger.
Jaap Borg was zelf niet bereikbaar om te reageren op alle commotie. De raadsvergadering begint vanavond om 19.30 uur.