Huurders schimmelwoningen lopen geld mis: 'We voelen ons mentaal verkracht'

Huurders Jürgen Romeling, Kees Jongsma en Marcel Dijkema
Huurders Jürgen Romeling, Kees Jongsma en Marcel Dijkema © Martin Drent/RTV Noord
Huurders uit de Gerrit Raapstraat en de Pieter Veningastraat in Appingedam voelen zich ongelijk behandeld door Woongroep Marenland. Zij moeten vanwege sloop nog dit jaar hun huis uit, maar krijgen niet dezelfde rechten en vergoedingen als veel huurders uit de rest van de wijk.
‘Het geld interesseert ons niet eens, het gaat er vooral om dat we ongelijk behandeld worden’, zegt huurder Jürgen Romeling. ‘We voelen ons mentaal verkracht.’

Valt niet onder de versterking

Het gaat om de zogenoemde schimmelwoningen in de Damster wijk Opwierde. De 96 huizen zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en niet goed geïsoleerd. Daardoor kampten huurders jarenlang met vocht-, tocht- en schimmelproblemen.
Er werd geen groot onderhoud gepleegd, omdat het niet duidelijk was of de huizen gesloopt zouden worden vanwege de versterking.
De zogenoemde schimmelwoningen in de Pieter Veningastraat
De zogenoemde schimmelwoningen in de Pieter Veningastraat © Martin Drent/RTV Noord
Om huurders duidelijkheid te geven, besloot Woongroep Marenland in oktober vorig jaar dat de woningen worden vervangen door nieuwbouw. Er komen 92 gezinswoningen en levensloopbestendige woningen voor terug. Doordat dit een regulier sloopbesluit is, vallen de huidige huurders niet onder de versterkingsopgave wat voor hen nadelig uit kan pakken.

Hogere huur in nieuwe woning

Zo krijgen zij wel de 'gewone' verhuisvergoeding van 6.334 euro, maar hebben ze geen recht op de vergoeding van 350 euro voor de eventuele aanschaf van een eigen inductiekookplaat. Ook krijgen ze geen woonlastengarantie, wat inhoudt dat de huidige huur- en stookkosten hetzelfde blijven in de nieuwe woning.
Ze doen alleen wat ze moeten doen, niks meer en niks minder
Marcel Dijkema - huurder
Daardoor kan de huur voor sommigen plotseling met enkele honderden euro's per maand stijgen, als zij de sleutel krijgen van hun nieuwe woning. 'De huur is nu zo'n 400 euro per maand. De prijs van de nieuwe huizen ligt tussen de 630 en 680 euro', vertelt huurder Marcel Dijkema, die de papieren erbij op tafel heeft liggen.

'Dit is heel scheef'

‘Marenland doet alleen wat ze wettelijk moet doen, niets meer en niets minder’, zegt Dijkema gefrustreerd. ‘Jarenlang zaten we hier in de schimmel, een ongezonde leefsituatie. We krijgen daar niets voor terug, geen enkele compensatie. Ze moeten zich doodschamen.’
We hebben al dertien jaar lang problemen met schimmel en kou
Jürgen Romeling - huurder
Het voorstel van Woongroep Marenland zorgt voor ongelijkheid in Opwierde, waar honderden huurwoningen tegen de vlakte moeten vanwege de versterking. Bewoners die onder de versterkingsopgave vallen, krijgen wél de woonlastengarantie en vergoeding voor het zelf kopen van een elektrische kookplaat. Er zit standaard een inductiekookplaat in van de woningbouw.
Romeling: ‘Minister Ollongren zei dat het woongenot van de mensen die te maken hebben met de versterking is aangetast, waardoor ze recht hebben op aanvullende rechten en vergoedingen. Wij krijgen dat niet, terwijl we aantoonbaar dertien jaar lang problemen hebben gehad met schimmel en kou. Dat is heel scheef.’
De huizen worden nog dit jaar gesloopt
De huizen worden nog dit jaar gesloopt © Martin Drent/RTV Noord

Marenland biedt deel van aanvullend pakket

Woongroep Marenland laat in een reactie weten dat de huurders inderdaad onder een andere regeling vallen, doordat het sloopbesluit niet door de overheid is genomen, maar door de corporatie zelf. Om de huurders tegemoet te komen, biedt de corporatie een deel van het aanvullende pakket van de versterkingsopgave aan voor huurders die naar een nieuwbouwwoning terugkeren.
‘De huurders kunnen indien gewenst gebruikmaken van de verhuisservice. Ook krijgen ze een tuin die wordt voorzien van gras en schuttingen en kunnen ze gebruikmaken van de wand-afwerkingspakketten. Dit betalen zij, net als de andere huurders, uit de wettelijke verhuiskostenvergoeding.’

Deur op een kier voor woonlasten

Ook wil de corporatie met de huurders in gesprek om te praten over de woonlasten. ‘Binnen de bandbreedte die we hebben, gaan we voor alle huurders kijken naar een passende oplossing’, laat Marenland weten.
Kees Jongsma wil na sloop op dezelfde plek terugkeren
Kees Jongsma wil na sloop op dezelfde plek terugkeren © Martin Drent/RTV Noord
De huurders zijn teleurgesteld in de gemeente Eemsdelta. Dijkema heeft in een gesprek met burgemeester Gerard Beukema aangedrongen op gelijke behandeling. Dat is tot op heden niet gelukt. ‘Wij blijven desnoods zitten totdat ze ons voor het gerecht halen om ons eruit te krijgen’, zegt Dijkema.
Huurder Kees Jongsma hoopt na de sloop op dezelfde plek terug te kunnen keren, maar krijgt daar naar eigen zeggen geen toezegging voor van de corporatie. Hij woont er meer dan dertig jaar en heeft een duivenhok in de achtertuin die hij daar graag wil laten staan. Marenland kan vanwege de privacy niet op de situatie ingaan.

Schriftelijke vragen

Gemeentebelangen Eemsdelta stelt schriftelijke vragen over de huurders in de Gerrit Raapstraat en Pieter Veningastraat. Fractievoorzitter Edward Stulp: ‘Als zij geen extra vergoeding krijgen, terwijl de rest van de wijk dat wel krijgt, is dat ongelijk. Dan moet je je als corporatie achter de oren krabben of je dat nou wel wil. Het lijkt mij vanzelfsprekend dat je iedereen in de wijk dezelfde vergoedingen geeft.’