Commissie Mijnbouwschade voor gedupeerden zoutwinning eind dit jaar van start

Zoutwinner Nedmag in Veendam
Zoutwinner Nedmag in Veendam © ANP
Woningeigenaren en kleine bedrijven die mogelijk schade hebben door zoutwinning kunnen vanaf eind dit jaar een melding doen bij de Commissie Mijnbouwschade.
Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.
Die commissie neemt de bewijslast dan over van de gedupeerde en onderzoekt de oorzaak en de omvang van de schade. Als de commissie dan concludeert dat de schade het gevolg is van de zoutwinning, moet zoutbedrijf Nedmag binnen twee maanden de schade vergoeden.

Nedmag: we snappen de zorgen

Zoutwinner Nedmag uit Veendam zegt zelf blij te zijn met de start van de commissie. ‘Als Gronings bedrijf begrijpen wij de zorgen over mijnbouw en schade aan huizen goed’, meldt het bedrijf op haar website.
‘Zoals eerder aangegeven is Nedmag dan ook groot voorstander van een onafhankelijk schadeloket voor alle mijnbouw in Groningen. We hebben in het verleden al herhaaldelijk gepleit voor een centrale afhandeling van schademeldingen voor álle mijnbouw in Groningen.’
Ook de provincie Groningen en Staatstoezicht op de Mijnen pleitten eerder voor een onafhankelijke schadeafhandeling.
Vanaf 1 november 2021 kunnen melders terecht bij de commissie. Tot die tijd moeten zij de schade nog met het zoutbedrijf afhandelen.