Afeer in de rode cijfers, terwijl oud-directeur zeven ton krijgt

De entree van Afeer
De entree van Afeer © Gerrie de Groot
Werkleerbedrijf Afeer verwacht over het kalenderjaar 2022 een tekort van 381.000 euro. Daarvoor moeten de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde de portemonnee trekken.
Ondertussen krijgt de oud-directeur van Synergon, de voorganger van Afeer, in vier jaar tijd ongeveer 700.000 euro overgemaakt. Dat zijn hij en de drie gemeenten bij zijn afscheid overeengekomen. Dat bedrag drukt behoorlijk op de begroting van Afeer.

700.000 euro

De man was directeur van Synergon toen besloten werd dat dat bedrijf zou veranderen in Afeer. Betrokkenen noemen hem ‘een goede directeur met een schoon blazoen’. Maar de drie gemeenten wilden een nieuwe directeur, zodat Afeer helemaal fris zou beginnen. Het gevolg daarvan is een spreekwoordelijke 'gouden handdruk'.
In de jaarrekening van Afeer staat het prijskaartje van dat besluit. Het ging in 2019, toen de man al niet meer bij het bedrijf werkzaam was, om een bedrag van 169.053 euro. In 2020 kreeg hij 174.834 overgemaakt.
De deal loopt nog twee jaar. Inclusief de inflatiecorrectie kom het totale bedrag uit op zo’n 700.000 euro. Oldambt, Pekela, Westerwolde en de oud-directeur hebben daarvoor getekend. Het is dus een vastgelegde overeenkomst.

'Balen'

Het pijnlijke is dat Afeer ondertussen te maken heeft met een verwacht tekort van 381.000 euro in 2022. Het bedrijf voert daarom bezuinigingen door. Daar doet het volgens de gemeente Oldambt niet goed genoeg zijn best voor. Zij wil dat Afeer nog eens vier procent extra bezuinigt.
Huidig directeur van Afeer Johan van Dam zit in een lastig pakket. Hij moet bezuinigen, maar weet dat de deal met zijn voorganger niet bepaald helpt. ‘Die afspraken zijn gemaakt voordat ik hier kwam, dus daar kan ik niks over zeggen. Wij moeten het bedrag elk jaar betalen en dat doen wij ook. Ik wil hier geen waardeoordeel over hebben. Los van dat het wel gewoon balen is.'

Waarom dit besluit?

Pekelder wethouder Hennie Hemmes bevestigt dat Afeer destijds met een frisse start moest beginnen en dat daarom is gekozen voor een nieuwe directeur.
Over de ongeveer 700.000 euro die Afeer daardoor kwijt is, zegt Hemmes: ‘Dit is achter gesloten deuren gebeurd, dus daar gaan wij als bestuur niks over zeggen. Het is een democratisch genomen besluit en soms moet je op de blaren zitten.’
RTV Noord heeft een poging gedaan om van de voormalig directeur te horen hoe hij zelf in de situatie staat, maar hij wil daar niet op reageren.

Wordt vervolgd

Komende dinsdagavond wordt in Oldambt gesproken over het tekort van Afeer. Dan zal het onderdeel van de oud-directeur ook langskomen. De Verenigde Communistische Partij heeft namelijk vragen gesteld. Zij wil onder andere weten hoe de regeling tot stand is gekomen.
Ook de gemeenteraden van Pekela en Westerwolde moeten zich nog uitspreken over het tekort van Afeer.