Analyse: Raadsleden wisten van tweede vakantiewoning Jaap Borg

Verslaggever Martijn Klungel volgt o.a. de politiek in Midden-Groningen
Verslaggever Martijn Klungel volgt o.a. de politiek in Midden-Groningen © RTV Noord
De politiek in Midden-Groningen staat op scherp, want het gemeentebestuur wil een van zijn wethouders, Jaap Borg, naar huis sturen. Hij zou zijn collega's niet geïnformeerd hebben over zijn tweede recreatiewoning die wordt verhuurd aan iemand die er permanent woont. Afspraak was om dat soort informatie te delen.
Interessant is dat raadsleden in december 2020 al van de tweede vakantiewoning van wethouder Jaap Borg afwisten. Ook de burgemeester heeft een mail gekregen waaruit je dat kan opmaken.
Raadslid Markus Ploeger noemde de tweede vakantiewoning zelfs ‘een publiek geheim’. Heeft het gemeentebestuur niet een beetje boter op het hoofd? Of is dit de spreekwoordelijke stok om mee te slaan?

Wie Jaap Borg zegt, zegt smurfendorp

Laten we eerlijk zijn: wethouder Jaap Borg is niet onomstreden. Wie Jaap Borg zegt, zegt smurfendorp. De wethouder woont namelijk permanent op bungalowpark De Leine, beter bekend als het smurfendorp. Niet echt een gelukkige keuze; de gemeente probeert al jarenlang permanente bewoning op het park tegen te gaan. Voor een paar mensen, waaronder Jaap Borg, is desondanks een uitzondering gemaakt door ze een persoonlijke gedoogbeschikking te geven.
Maar die gedoogbeschikking werd ter discussie gesteld; is het wel volgens de regels afgegeven? Het gemeentebestuur stelde eind vorig jaar een onafhankelijk onderzoek in. Conclusie: volgens de gemeente heeft Borg de gedoogbeschikking volgens de regels ontvangen en is er niets onoorbaars gebeurd.

In december gesproken over tweede vakantiewoning in mails

In een besloten gemeenteraadsvergadering in december vorig jaar is er over de kwestie gepraat. Uit documenten, die destijds in handen van RTV Noord kwamen, blijkt dat raadslid Nette Kruzenga de mogelijk permanente bewoning bij een tweede woning van Borg op vakantiepark De Leine ter discussie stelt.
Het gebeurde in een periode waarin vakantiepark De Leine opnieuw 'in the picture' stond. Kruzenga stelt in een brief aan Jaap Borg: ‘Het is mijn overtuiging dat we dit nu eenmaal goed met elkaar dienen aan te pakken en helaas is de permanent wonen-status van jou op, in elk geval een van jouw twee huizen, daar een groot onderdeel van’, zo staat in de mail.
Het document, waarin ook huisnummers van de huizen van Borg worden genoemd, is verzonden aan alle raadsleden, Jaap Borg en burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

'Algemeen bekend' en 'publiek geheim'

Het gemeentebestuur schreef gisteren in een verklaring dat recent aan het licht is gekomen dat Borg in strijd handelt met de beleidsregels die het college in de kwestie De Leine heeft opgesteld. In het licht van de mail van december toch wat opmerkelijk.
De kritische lezer had het immers al kunnen weten: Jaap Borg is niet eigenaar van één maar van twee vakantiehuizen op bungalowpark De Leine. Bovendien zei raadslid Markus Ploeger (Gemeentebelangen) eerder vandaag dat het een 'publiek geheim' is. Raadslid Mieke Bos (VVD) zei zelfs dat het 'algemeen bekend' is. Heeft niemand dan aan hem gevraagd wat er met zijn tweede huis gebeurt?

Debat afwachten

Burgemeester Hoogendoorn zegt vooraf niet te willen ingaan op de kwestie, omdat hij eerst het debat in de gemeenteraad wil afwachten. Ook José van Schie, die namens het college het woord voert over de kwestie, wil niet vooraf reageren.
Wel is duidelijk dat het college zeer ontstemd is over de situatie. Zeker omdat eerder is afgesproken dat wethouder Borg tijdig relevante informatie over vakantiepark De Leine moet delen met zijn collega’s in college, en dat heeft hij niet gedaan.

Borg legt verantwoording af

In de raad wordt vanavond over de kwestie gesproken. Borg zal dan verantwoording afleggen. Of hij meteen opstapt of het debat wil aangaan moet blijken. Borg wil ook niet vooraf reageren. Veel partijen laten weten nog geen standpunt te hebben ingenomen en wachten het debat af.