Wethouder Jaap Borg (VVD) van Midden-Groningen stapt op

Wethouder Jaap Borg (VVD) van Midden-Groningen
Wethouder Jaap Borg (VVD) van Midden-Groningen © Marten Nauta/RTV Noord
Wethouder Jaap Borg (VVD) van Midden-Groningen vertrekt. Na een discussie van twee uur in de gemeenteraad heeft de wethouder besloten om zijn ontslag in te dienen.
Aanleiding is het 'niet actief informeren' van het college en de gemeenteraad over het eigendom van zijn tweede vakantiewoning op bungalowpark De Leine, ook wel 'Smurfendorp' genoemd.
Borg verhuurt een vakantiehuisje aan iemand die daar nu permanent woont. Dat is tegen de regels die de gemeente Midden-Groningen heeft vastgesteld. In het college was afgesproken dat Borg 'tijdig' informatie moest melden over De Leine aan collega's. Volgens het gemeentebestuur heeft Borg de bewoning van een tweede vakantiehuisje nooit gemeld.
Overigens woont de wethouder zelf in een ander vakantiehuisje in het 'Smurfendorp', maar heeft hij daar toestemming voor. Of die toestemming op een eerlijke manier is verkregen? Er was wat ophef over. Midden-Groningen deed er onderzoek naar en daaruit blijkt dat er niks onoorbaars is gebeurd.
Waarom zou ik er geheimzinnig over doen?
Jaap Borg (VVD)
Donderdagavond gaf wethouder Jaap Borg aan dat hij nooit heeft ontkend dat hij een tweede huisje heeft op vakantiepark De Leine. 'Waarom zou ik dat doen?', zei de wethouder.
'Juist de gemeente is op de hoogte van alle eigenaren van het onroerend goed in de gemeente Midden-Groningen, dus waarom zou ik daar geheimzinnig over doen?’

'Geen andere weg'

Afgelopen woensdag meldde het gemeentebestuur van Midden-Groningen dat ze het vertrouwen in wethouder Borg willen opzeggen. Wethouder José van Schie (PvdA) noemde dat besluit donderdagavond: 'ontzettend jammer, maar we zien geen andere weg'.
‘Een wethouder hoort gewoon actief te informeren over situaties die kwetsbaar kunnen zijn. En dat is hier echt niet gebeurd’, legt Van Schie verder uit.

Coalitiepartijen zien samenwerking niet meer zitten

De meeste coalitiepartijen zien een samenwerking met wethouder Jaap Borg ook niet meer zitten: 'Op u rust een actieve informatieplicht', zegt Thea van der Veen (PvdA) namens een van de grootste coalitiepartijen. 'Dit voorval doet ons, de gemeente Midden-Groningen, geen goed'.
Het CDA voelt zich in het hemd gezet nu blijkt dat de wethouder 'onderdeel van het probleem lijkt te zijn'. Raadslid Erianne van der Burg (CDA) doelt daarmee op de jarenlange strijd tegen permanente bewoning op vakantieparken in de gemeente.
Er moet volledige openheid van zaken zijn
Markus Ploeger - Raadslid Gemeentebelangen
Maar is er wel voldoende informatie om nu een besluit te nemen? De grootste oppositiepartij, Gemeentebelangen Midden-Groningen, vindt in eerste instantie van niet. Markus Ploeger van die partij stelt daarom voor om een onafhankelijk onderzoek te starten naar de kwestie: 'Er moet volledige openheid van zaken zijn', stelt hij.
Ook de partij van Borg, de VVD, steunt dat voorstel samen met GroenLinks en eenmansfracties LPMG en Leefbaar Midden-Groningen. Maar de meeste partijen lijken een onderzoek niet nodig te vinden. Coalitiepartij SP: 'Als het buiten regent, heb je geen onderzoek nodig om te onderzoeken of het buiten regent'.
Aan het eind van het debat wordt het Borg duidelijk en besluit hij zijn ontslag in te dienen. Wie de opvolger van de opgestapte wethouder wordt, is nog onduidelijk. Het wordt in ieder geval geen nieuwe wethouder van de VVD. Zij stappen uit de coalitie die overigens nog wel de meerderheid houdt in de raad.