Strafzaak van verdachte moord Briljantstraat dient eind dit jaar

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
De strafzaak van de 58-jarige R.Y. uit Groningen, die verdacht wordt van moord dan wel doodslag op een 46-jarige docente uit de Briljantstraat, dient eind dit jaar inhoudelijk.
Dat kwam donderdag naar voren tijdens een niet inhoudelijke zitting.
De 46-jarige vrouw overleed op 18 maart, nadat zij maandag 15 maart slachtoffer werd van een geweldsincident in haar woning aan de Briljantstraat. Politieagenten hielden kort na het incident de 58-jarige Y. aan.
Bij de politie was eerder die bewuste maandagochtend melding gemaakt van een geweldsincident. Het slachtoffer werd met ernstig letsel overgebracht naar het ziekenhuis, waar zij enkele dagen later overleed.

Spijt

Y. en de vrouw hadden ooit een relatie, maar waren al langere tijd uit elkaar. Op zitting kwam naar voren dat Y. die dag met haar wilde praten bij haar thuis. Wat er precies tijdens dat gesprek met Y. gebeurde, wordt later dit jaar mogelijk duidelijk. Bij het geweld zou een riem zijn gebruikt.
Op zitting las Y. een brief voor. Daarin had hij zijn gevoelens voor de vrouw opgeschreven. Huilend betuigde de man spijt en zei zich te schamen. 'Ze was een geweldig lieve vrouw. Niets wordt meer zoals het was', snikte hij.
Een aantal rapporten ontbreekt nog voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Zo moet het definitieve sectierapport nog aan het dossier worden toegevoegd. Evenals een psychologisch onderzoek naar de persoon van verdachte Y.. Daarna zal de reclassering nog een advies uitbrengen.

WhatsApp uitlezen

De raadsman van Y. wil meer te weten komen over de gehele situatie tussen Y. en diens ex, voorafgaand aan het drama. Daarom wil hij een ruime periode aan WhatsApp berichten tussen Y. en de vrouw uitlezen.
Ook wil hij de bewuste 112-melding van die maandag nauwkeurig beluisteren. 'Ik wil toetsen op welke manier en hoe geëmotioneerd mijn cliënt iets heeft gezegd.'
Tot de strafzaak dient, blijft Y. vastzitten.