Te koop: Een huis alsof het uit een sprookje komt

Het huis van stadsbeeldhouwer Willem Valk
Het huis van stadsbeeldhouwer Willem Valk © Reinder Smith/RTV Noord
Het is een buitenkansje voor Groninger kunstliefhebbers. Aan de Veenweg in Stad staat het huis van stadsbeeldhouwer Willem Valk te koop. Het huis werd in 1924 speciaal voor hem gebouwd en is sinds zijn dood in 1977 nauwelijks veranderd.
Als je door de stad loopt, kom je zijn werk op veel plekken tegen. Op de Kijk in 't Jatbrug staan vier beelden van Willem Valk. Rijd je op de Verlengde Hereweg langs het oude RK-ziekenhuis, dan kijk je naar een gevel die is vormgegeven door Valk en als je door de Ubbo Emmiusstraat naar het station loopt, passeer je stenen koppen die Valk maakte voor de politiepost die daar vroeger zat.
De voordeur van het Valk-huis
De voordeur van het Valk-huis © Reinder Smith/RTV Noord

'130 belangstellenden wilden een bezichtiging'

Grote stenen koppen zijn ook de eerste kenmerken die opvallen als je door het struikgewas naar de voordeur van Veenweg 47 loopt. Links en rechts naast de voordeur is het visitekaartje van beeldhouwer Willem Valk in de gevel gemetseld. Boven de deur hangt een bronzen plaquette met twee adelaarskoppen, afkomstig uit het wapen van de stad Groningen.
‘Het is een huis alsof het uit een sprookje komt’, zegt makelaar Lianne Hoefnagel. ‘We hebben het huis afgelopen weekend op Funda geplaatst. Dat gebeurde om twaalf uur ’s nachts. 23 minuten later was de eerste bezichtiging al aangevraagd en sinds die tijd heeft de telefoon niet meer stilgestaan. Zo’n 130 mensen wilden graag komen kijken en we hebben uiteindelijk plaats voor enkele tientallen kunnen maken. In totaal is het huis de afgelopen dagen al meer dan dertigduizend keer bekeken op Funda.’
De buste van Carl von Rabenhaupt
De buste van Carl von Rabenhaupt © Sander de Jong/Wikipedia

Omvangrijk oeuvre in Stad

Willem Valk wordt in 1898 in Zoeterwoude geboren. Op zijn zeventiende gaat hij naar de Haagse Academie van Beeldende Kunsten. In 1921 wordt hij docent aan de Academie Minerva en vestigt hij zich in Groningen. Een paar jaar later laat hij dit huis aan de Veenweg bouwen naar een ontwerp van zijn zwager: architect Arjen Goodijk.
Valk bouwt in de loop der jaren een omvangrijk oeuvre op, in en rond de stad. Zijn laatste en wellicht meest bekende werk is de buste van Carl von Rabenhaupt die in 1972 op de Grote Markt wordt geplaatst. Kort daarna krijgt Valk een hartaanval en daarna verhuizen Valk en zijn vrouw naar Bennebroek waar zijn kinderen wonen. Daar overlijdt de officieuze Groninger ‘stadsbeeldhouwer’ op 6 november 1977.
Een beeld van Willem Valk in de stad Groningen
Een beeld van Willem Valk in de stad Groningen © Reinder Smith/RTV Noord

Huis én tuin met kunst

Veel is er sindsdien niet aan het huis veranderd. De keuken en de badkamer zijn gemoderniseerd, maar grote delen van het huis verkeren nog in de oorspronkelijke staat. En rondom ligt een tuin van ruim tweeduizend vierkante meter waar her en der nog kunstwerken te ontdekken zijn.
De vraagprijs is 550.000 euro. Bieden kan tot en met volgende week woensdag.