Jeugddetentie en -tbs voor fatale steekpartij op schoolplein in Stad (update)

Bloemen bij OBS De Vuurtoren in Lewenborg ter nagedachtenis aan het slachtoffer
Bloemen bij OBS De Vuurtoren in Lewenborg ter nagedachtenis aan het slachtoffer © ProNews
De 18-jarige Sven O. is tot 21 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs veroordeeld voor het doodsteken van Stadjer Chris Kalfsbeek op een schoolplein in de Groningse wijk Lewenborg.
Medeverdachte Machella V. (18) kreeg dezelfde straf. De aanwezige vriend van O., Iwan G. (18), kreeg voor zijn rol 90 dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan 33 voorwaardelijk, plus voorwaardelijke tbs.

Schoolplein

Chris, die door O.’s vriendin Machella V. naar het schoolplein gelokt was voor een date, stond vorig jaar september bij OBS De Vuurtoren met V. te praten. Hij zag Sven O. en medeverdachte Iwan G. aan komen. Volgens O. maakte Chris een beweging alsof hij een mes uit zijn broekzak haalde.
Dat was niet zo: De 19-jarige Chris was ongewapend. Hij kon zich niet verweren tegen O., die hem meteen in zijn buik stak. Hij overleed even na middernacht op het schoolplein waar hij als kind speelde.

Jeugd-tbs

O. is veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. Hij was destijds 17 jaar. De maximale celstraf voor minderjarigen is 24 maanden. Omdat O. verminderd toerekeningsvatbaar is, valt de straf iets lager uit en is er jeugd-tbs opgelegd. O. heeft een licht verstandelijke beperking, een wietverslaving en kan moeilijk oorzaak en gevolg zien.
Tegen V. was de hoogste jeugdstraf geëist, hoewel zij niet gestoken heeft: jeugd-tbs en 21 maanden jeugddetentie. Ook V. heeft een stevige behandeling nodig: zij heeft complexe persoonlijkheidsstoornissen waardoor ze erg agressief kan zijn.
Tegen verdachte Iwan G. (17), die bij de steekpartij aanwezig was maar van niks wist, was een celstraf geëist. Ook hij heeft een wietprobleem en heeft behandeling nodig. Hij kreeg 90 dagen jeugddetentie waarvan 33 dagen voorwaardelijk.

'Zinloze dood'

De rechter neemt het de drie extra kwalijk dat zij Kalfsbeek na het steken aan zijn lot hebben overgelaten. Als de hulpdiensten door hen waren ingeschakeld, had de jongen het volgens de rechter mogelijk overleefd. De rechtbank spreekt van een 'zinloze dood' en noemt de toename van jongeren met wapens op zak een 'zorgelijk probleem'.
In een eerdere versie van dit artikel stond dat Iwan G. voorwaardelijke jeugd-tbs opgelegd had gekregen. Dat moest een voorwaardelijke celstraf zijn.