'Zie sparen als uitgesteld plezier'

Monica Helbig
Monica Helbig © RTV Noord
Er ligt me toch een berg spaargeld. Het spaarbedrag van alle consumenten samen is in 2020 opgelopen tot 77 miljard euro. Toch vinden veel mensen sparen enorm lastig. Financieel coach Monica Helbig helpt een handje.
Die 77 miljard is het hoogste spaarbedrag sinds de metingen door het CBS in 1995 begonnen. Er wordt zoveel gespaard doordat consumenten minder uitgaven vanwege alle coronamaatregelen.
Een derde van de Nederlanders geeft aan ook het komend jaar waarschijnlijk meer te gaan sparen. Vier van de tien mensen zegen dat het bedrag op de spaarrekening hetzelfde blijft.

Hoofd boven water

Gemiddeld heeft een huishouden eind 2020 een vermogen van 16.000 euro. Dat bedrag zal veel mensen misschien raar voorkomen, maar dat is omdat dit cijfer niks zegt over de verdeling van deze rijkdom.
Er is ook een groep die helemaal niet heeft kunnen sparen, maar juist het spaargeld heeft moeten gebruiken om het hoofd boven water te houden. Eén op de vijf Nederlanders had het vakantiegeld nodig om rond te komen.
Slaag je er niet in geld opzij te zetten terwijl je dat wel wilt? Met wat tips die ik je geef kan het je toch lukken.

Inzicht

Weet waar je geld naar toe gaat. Vaak geef je je geld onbewust uit. Iedereen heeft zijn eigen 'Bermuda Driehoek'. Dat zijn de posten waar ongemerkt veel geld heen verdwijnt. De boodschappen, de kinderen, elke dag lunch in de kantine, eten bestellen enzovoort. Houdt die uitgaven eens een tijdje bij. Maak daarnaast een overzicht van alle vaste lasten die je hebt.

Besparen

Wanneer je weet waar je je geld aan besteedt, dan kun je kijken of je ook kunt besparen. Ga alle vaste lasten langs en stel jezelf de vraag of deze uitgaven eigenlijk wel zo nodig zijn.
Heb je een abonnement op meerdere streamingsdiensten maar gebruik je er eigenlijk maar een? Dan kun je de rest opzeggen. De volgende vraag is of het goedkoper kan. Je kunt bijvoorbeeld overstappen, maar je kunt ook je huidige leverancier bellen en vragen om korting.
Delen is natuurlijk ook een optie. Vroeger was het heel normaal om de krant met de buren te delen. Tegenwoordig zijn er zelfs websites die delen mogelijk maken en heb je ook deelauto’s.
Loop ook de variabele uitgaven na. Waar vind je dat er te veel geld naartoe gaat? Wat kun je doen om dat te beperken? Je hoeft jezelf niet gelijk alles te ontzeggen, maar je kunt bijvoorbeeld wel één keer per week eten bestellen in plaats van twee keer.

Spaardoel

Besparen klinkt niet leuk, daarom is het belangrijk er iets positiefs tegenover te zetten. Waarvoor wil je sparen? Sparen is eigenlijk uitgestelde lol. Je geeft het bedrag niet nu uit, maar later. Aan een mooie vakantie, een auto of een elektrische fiets.
Sparen wat er aan het einde van de maand over is, is een slecht idee
Monica Helbig - financieel coach
Kies je eigen spaardoel. Maak het concreet door er een bedrag aan te koppelen. Er staat dus iets tegenover wat je opgeeft. Je hebt dus de keus: een extra paar schoenen kopen of eerder je spaardoel bereiken.
Sparen wat er aan het einde van de maand over is, is een slecht idee. Negen van de tien keer zal er namelijk niets over zijn. Spaar dus vóór je geld gaat uitgeven. Maak een automatische overboeking naar je spaarrekening op de dag nadat je inkomen op je betaalrekening binnenkomt.

Volhouden

Sparen is voor iedereen moeilijk en zeker als je een beperkt inkomen hebt. Maar zelfs met een gering inkomen kun je door vol te houden ook met kleinere bedragen een grotere uitgave financieren.
Zo heb ik zelf vijf jaar lang vijftien euro per persoon gespaard om een week naar Curaçao op vakantie te gaan met het gezin.
Met wat training lukt het mensen, die ervan overtuigd zijn dat sparen voor hen onmogelijk is, toch geld over te houden. Ik ken zelfs iemand die al lang honderd euro per maand spaart van een bijstandsuitkering. Petje af.
Monica Helbig is financieel coach en eigenaar van adviespraktijk Cijfers & Centen. Ze helpt ondernemers, werknemers en particulieren financiële rust te vinden.