Bestuursrechter weigert bouwstop Kattenbrug op te heffen

De bouwplaats op de plek waar de Kattenbrug moet komen
De bouwplaats op de plek waar de Kattenbrug moet komen © Nico Swart/RTV Noord
De Raad van State ziet in de recent door de gemeente Groningen aan zichzelf verleende vergunning geen reden om een eerder opgelegde bouwstop voor de Kattenbrug op te heffen.
Groningen mag wel een aantal werkzaamheden op beide walkanten afmaken, zoals beton storten voor de bruggenhoofden.

Busroute

Maar het aanleggen van de brug zelf mag nog niet, ook al staat de gemeente te trappelen om met de bouw te beginnen. Want zonder brug kan de gemeente een nieuwe busroute door het centrum niet in gebruik nemen.
Na het ter inzage leggen van de nieuwe vergunning vroeg de gemeente Groningen aan de Raad van State om de bouwstop alvast op te heffen. Die bouwstop legde de Raad 11 mei op na bezwaren van een omwonende.

Stadsgezicht

Die vindt dat de nieuwe brug het beschermde stadsgezicht rondom het Schuitendiep ernstig aantast. De Raad viel over de vergunning, omdat bij de eerste vergunning een deugdelijke ruimtelijke onderbouwing ontbrak.
Dit keer heeft de gemeente naar eigen zeggen een deugdelijke ruimtelijke onderbouwing voor de noodzaak van een nieuwe brug over het Kattendiep opgesteld. De Raad van State merkt evenwel op dat de omwonende opnieuw bezwaar tegen de ontwerpvergunning heeft gemaakt.

Eerst bezwaren behandelen

De gemeente moet van het Haagse bestuursrechtscollege eerst maar eens alle bezwaren tegen de ontwerpvergunning behandelen en dan een definitief besluit over de vergunning nemen. Dan pas wil de Raad van State kijken of de bouwstop, zo mogelijk na een nieuwe zitting, opgeheven kan worden.
Door de uitspraak zal Groningen zo snel mogelijk alle zienswijzen en bezwaren tegen de ontwerpvergunning moeten afhandelen.