Kwart miljoen voor MS Centrum Noord-Nederland

Een ambulance bij het UMCG
Een ambulance bij het UMCG © Jos Schuurman/FPS
Het MS Centrum Noord-Nederland, gevestigd in het UMCG, krijgt een kwart miljoen euro voor onderzoek. Ook drie andere MS-onderzoekscentra in Nederland krijgen dat bedrag.
De beurzen zijn toegekend aan de vier grote (academische) onderzoekscentra, die wereldwijd leidend zijn in het onderzoek naar MS: MS centrum ErasMS, MS Centrum Noord-Nederland, MS Centrum Amsterdam en De Nederlandse Hersenbank voor MS in Amsterdam. De schenking komt van Stichting MoveS. De onderzoekscentra mogen zelf bepalen waar de beurs aan wordt besteed.

Myeline

In Groningen gaat het geld naar onderzoek van myeline. Om onze zenuwbanen zit een isolatielaag, de myeline. Bij mensen met MS is deze isolatielaag beschadigd. Waarom verloopt bij mensen met MS het herstel van deze myeline niet goed of is het zelfs helemaal weg?
Het doel van het onderzoek van MS Centrum Noord-Nederland in Groningen is alle factoren te vinden die dit herstel belemmeren. Als die bekend zijn, opent dit nieuwe mogelijkheden om MS te behandelen.
'MS onderzoek heeft veel verschillende dingen nodig: heel veel inspiratie en soms komt een idee uit een hele bijzonder hoek en levert het ontzettend veel op en dan is een subsidie die je op die manier vrij kan besteden ontzettend waardevol. Dit gaat ons verder helpen in het MS onderzoek', zegt Jan Meilof van het MS Centrum Noord-Nederland.

Klimmen

De schenking van in totaal 1 miljoen euro is ingezameld door deelnemers aan de jaarlijkse beklimming van de Mont Ventoux. Met elkaar hebben de duizenden deelnemers de afgelopen negen jaar meer dan 4 miljoen euro bijeengebracht. Dit jaar kan de actie, net als vorig jaar, niet doorgaan vanwege de coronapandemie.