GroenLinks wil prijs voor meest 'inclusieve' bedrijf als les van Gronings slavernijverleden

Het provinciehuis in Stad
Het provinciehuis in Stad © Cunera van Selm/RTV Noord
De fractie van GroenLinks in Provinciale Staten wil dat er een prijs komt voor het meest 'inclusieve' bedrijf van Groningen om zo discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. GroenLinks lanceert dit plan in een open brief die vandaag is gepubliceerd.
Aanstaande donderdag is het 1 juli en wordt ook in Groningen Keti Koti gevierd: de herdenking van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën. Aan de vooravond daarvan publiceert de Statenfractie van GroenLinks een open brief. Aanleiding hiervoor is een aantal artikelen over het Groninger slavernijverleden dat vorige maand is gepubliceerd door RTV Noord. De brief is een initiatief van de Groenlinks-Statenleden en Melissa van Hoorn en Stephanie Bennett.

De Groningse arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is een van de plaatsen waar discriminatie het meest voelbaar is. Het is bijvoorbeeld voor jongeren met een niet-Westerse naam veel moeilijker om een stageplaats te krijgen. GroenLinks wil dat hier in Groningen actie tegen wordt ondernomen: 'Zo kunnen bedrijven en organisaties bijvoorbeeld gestimuleerd worden om een actief inclusiebeleid op te stellen (door bijvoorbeeld een anti-discriminatieprotocol na te leven). Ook kunnen we een prijs uitreiken voor het meest inclusieve bedrijf'.
Dit is voor ons en vele mede Afro-inwoners een pijnlijke geschiedenis die emotie oproept
GroenLinks-Statenlid Stephanie Bennett
Daarnaast stelt GroenLinks dat het samen vieren van het einde van de slavernij op 1 juli 1863 een mooi gebaar van solidariteit, erkenning en verbinding zou zijn.

De slavenhandel in Groningen vindt haar oorsprong in het provinciehuis

Vierhonderd jaar geleden, in 1621, werd in het Groninger provinciehuis de aanzet gegeven om deel te nemen aan de West-Indische Compagnie (WIC). De WIC was later verantwoordelijk voor de overzeese handel in slaven. Tegenwoordig is het provinciehuis nog steeds de vergaderplaats van Provinciale Staten en dat is voor sommige Statenleden best wel pijnlijk.
Dat stellen de GroenLinks-Statenleden Van Hoorn en Bennett: 'Wij, als nazaten van tot-slaaf-gemaakten, vergaderen nu in ditzelfde provinciehuis. We voelen ons Groninger in hart en nieren, maar tegelijkertijd worstelen we ook met een deel van de geschiedenis van onze provincie en van ons land. Dat onze prachtige werkplek onderdeel was van een instituut dat Afrikaanse voorouders als voorwerpen verhandeld heeft, is voor ons en vele mede Afro-inwoners, een pijnlijke geschiedenis die emotie oproept.'

Wat moeten we met de nieuwe kennis over de rol van Groningen in het slavernijverleden?

De laatste tijd is er meer aandacht voor het Nederlandse en ook Groningse slavernijverleden. RTV Noord publiceerde onlangs een serie artikelen hierover met onder andere de vraag: Wat moeten we met de nieuwe kennis over onze rol in het slavernijverleden?
De Statenfractie van GroenLinks wil die vraag verbreden naar: 'Hoe kunnen we, 400 jaar na dato, deze geschiedenis belichten en er bij stilstaan op een manier die niet polariseert, maar juist verbindt? Een manier waarbij we niet enkel denken in termen van 'wij' en 'zij', maar waarin we gezamenlijk optrekken naar gelijkwaardigheid? We zijn immers allen Groningers, ongeacht de afkomst van onze voorouders.'
De open brief van de GroenLinks-Statenfractie is te lezen op de website van de provincie.