Trein ontspoort bij Hoofdstation: 'Dit is niet voor vanavond klaar'

De Arriva-trein die zondagavond net na vertrek bij het Hoofdstation in Groningen ontspoorde, zorgt de hele maandag nog voor ongeregeldheden op het spoor. Volgens ProRail zijn de werkzaamheden 'niet voor 17.00 uur klaar'.
Niemand raakte gewond bij het ontsporen van de trein, rond half twaalf gisteravond. De reizigers in de trein konden door personeel van Arriva naar het perron worden begeleid, doordat het achterste gedeelte van de trein nog bij het perron stond.
De ontspoorde trein
De ontspoorde trein © Elwin Baas/RTV Noord
De trein was net vertrokken in de richting van Roodeschool. Het is nog onduidelijk hoe de wielen uit het spoor konden lopen.
De trein moet eerst terug op het spoor en dan worden weggehaald
De trein moet eerst terug op het spoor en dan worden weggehaald © Elwin Baas/RTV Noord

Treinverkeer hele dag ontregeld

ProRail onderzoekt de schade aan het spoor. 'Wat hier precies is gebeurd, moet uit onderzoek blijken', zegt woordvoerder Aldert Baas van ProRail. ‘We zijn nu eerst bezig de trein op de rails te zetten. Dan kan die daar weg. Daarna moet blijken wat er nodig is om het spoor te herstellen. De verwachting is dat hier vandaag geen treinen kunnen rijden’, zei Baas al vroeg maandagochtend.
In de loop van de ochtend maakt ProRail bekend dat de werkzaamheden zullen doorgaan op maandagavond. Tegen het eind van de middag moet de trein zijn weggehaald op de plek, daarna volgt reparatie van het spoor.
Het op het spoor zetten van de trein gebeurt met behulp van hydraulische vijzels. Daarmee wordt de trein stapje voor stapje weer in de rails geplaatst.
Medewerkers van ProRail aan het werk bij de ontspoorde trein
Medewerkers van ProRail aan het werk bij de ontspoorde trein © Elwin Baas/RTV Noord
Het is nog onduidelijk waarom de wielen uit het spoor zijn gelopen
Het is nog onduidelijk waarom de wielen uit het spoor zijn gelopen © Elwin Baas/RTV Noord

Wat rijdt wel, wat rijdt niet?

Door het ongeluk en de werkzaamheden rijden er geen treinen tussen Groningen – Zuidhorn, Groningen – Eemshaven en Groningen – Delfzijl. Arriva zet bussen in op deze trajecten. Ook rijden er geen sneltreinen tussen Groningen en Leeuwarden.
Tussen Groningen en Zuidhorn rijden bussen en tussen Zuidhorn en Leeuwarden rijdt een stoptrein. Arriva raadt reizigers aan voor vertrek goed de reisplanner te checken. Die vind je hier.
Update 2: Dit bericht is aangevuld met ProRail's verwachting dat de werkzaamheden ook in de avond doorgaan.
Update: Dit bericht is aangevuld met informatie over bussen die Arriva inzet op verschillende trajecten en met een reactie van woordvoerder Aldert Baas van ProRail.