Eerst de brug, nu de trein: ontspoorde trein is de 'Gerrit Krol'

De ontspoorde trein werd vernoemd naar Gerrit Krol
De ontspoorde trein werd vernoemd naar Gerrit Krol © RTV Noord
Het had 'De Noorderzon' of 'Hongerige Wolf' kunnen zijn... maar nee, de trein die zondagavond bij het Hoofdstation in Stad ontspoorde luistert naar de naam Gerrit Krol.
Daarmee is de acht jaar geleden overleden Groningse schrijver opnieuw in het nieuws, want vorige maand werd de Gerrit Krolbrug al aangevaren door een binnenvaartschip.

Dieseltrein in nieuw jasje

De ontspoorde trein in kwestie luistert al heel wat jaar naar de naam Gerrit Krol. Het gaat volgens Arriva om een van de oude, rode dieseltreinen die een make-over heeft gekregen. Zo is de trein nu uitgerust met batterijen die de remenergie opslaan. Daardoor is dit soort treinen duurzamer en stiller op het station. De dieselmotor hoeft niet meer te draaien om de lampen te laten branden en de airco aan te houden.
De zwaar beschadigde Gerrit Krolbrug in Stad
De zwaar beschadigde Gerrit Krolbrug in Stad © Ruben Huisman/112 Groningen

Gerrit Krolbrug kan nog jaren duren

De trein die maandagochtend bij het Hoofdstation ontspoorde, zorgt ervoor dat er op verschillende trajecten geen treinverkeer mogelijk is. Dat duurt vrijwel zeker de rest van de dag. De problemen met de Gerrit Krolbrug zijn nog een stuk groter. Het brugdek raakte zo zwaar beschadigd dat het weggetakeld werd. Het kan volgens de minister nog jaren duren voordat er een vervangend exemplaar ligt.

Nieuwe namen op treinen

Bij een verkiezing van Arriva eind vorig jaar zocht het spoorbedrijf naar namen voor een reeks nieuwe treinen. Daarbij werd gezocht naar namen van streken en plaatsen, in plaat van personen. Reizigers droegen 3000 namen aan, waarna het spoorbedrijf er 41 nomineerde. Dat leverde acht Groningse en negen Friese namen op. Eén naam past bij beide provincies: Het Wad.
Dat nu uitgerekend de Gerrit Krol het spoor bijster raakt, is natuurlijk puur toeval. Voor hetzelfde geld had de 'Hangende Keukens' nu met zijn wielen boven het spoor gebungeld.
In de eerste versie van dit artikel werd ten onrechte vermeld dat het om een nieuwe trein zou gaan, die bij een verkiezing van Arriva werd vernoemd naar Gerrit Krol. Het gaat in feite om een omgebouwde dieseltrein.