'Dit soort ontsporingen komt praktisch nooit voor'

Onderzoek bij de ontspoorde trein op de wissel
Onderzoek bij de ontspoorde trein op de wissel © Elwin Baas/RTV Noord
De trein die zondagavond bij Hoofdstation Groningen van de rails liep, ontspoorde bij een wissel. En dat is bijzonder, zegt ProRail. 'Dit komt praktisch nooit voor.'
Uit het eerste onderzoek van ProRail blijkt maandag dat de trein bij het passeren van de wissel ontspoorde. Daarbij raakten het spoor en de wissel beschadigd. Het incident gebeurde kort na vertrek en heeft het treinverkeer rond Stad ontregeld.

'Nederland heeft veilig spoorsysteem'

Hoe het rijden over een wissel kon leiden tot een ontsporing, onderzoekt ProRail nog. 'Er was geen directe aanleiding om te denken dat hier iets kon gebeuren', zegt regiomanager Dorothé Wennekendonk.
Dit soort ontsporingen komt maar heel zelden voor. Wel eens nadat er een boom op het spoor gevallen is, maar incidenten als deze praktisch nooit. Dat komt doordat we in Nederland een heel veilig spoorsysteem hebben, met goed onderhoud en goede controles. Het spoor wordt goed in de gaten gehouden en waar nodig ingepland voor onderhoud.'
'Zo'n ontsporing komt bijna niet voor'

Mogelijk treinverkeer op naastgelegen sporen

Om het treinverkeer in elk geval deels te kunnen hervatten, werkt ProRail 'met man en macht' om de trein weer op de rails te krijgen. 'Want pas dan kunnen we goed zien wat de schade aan het spoor is en beginnen aan het herstel ervan', zegt Wennekendonk.
Mogelijk wordt dan ook het treinverkeer op naastgelegen sporen hervat. Het advies blijft voorlopig om de reisplanner in de gaten te houden, voor de actuele vertrektijden.
Sommige reizigers werden verrast door de situatie maandagochtend:
Met de bus, want de Gerrit Kroltrein is ontspoord